Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1450 - Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Tento modifikovaný škrob působí jako účinný emulgátor, stabilizátor a zahušťovadlo. Tím, že tento škrob obsahuje negativně nabité anionty, má velmi dobrou odolnost vůči nízkému pH a nízkým i vysokým teplotám.

Použití

Tento škrob slouží jako nosič. Jeho využití je pro stabilizaci olejových emulzích ve vodě, dále se využívá v máslech, dětské výživě (povoleno 50 mg/kg) a v řadě dalších výrobcích.

Výroba

Vyrábí se úpravou granulí klasického škrobu pomocí anhydridu kyseliny jantarové.

Nežádoucí účinky

Studiemi na zvířatech nebyla prokázána škodlivost této látky, považuje se za bezpečnou.

Doplňující informace

Není stanovena přijatelná denní dávka (ADI). V ČR (celé EU) je jeho používání až na výjimky povoleno. V USA je jeho použití taktéž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?