Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1450 - Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Tento modifikovaný škrob působí jako účinný emulgátor, stabilizátor a zahušťovadlo. Tím, že tento škrob obsahuje negativně nabité anionty, má velmi dobrou odolnost vůči nízkému pH a nízkým i vysokým teplotám.

Použití

Tento škrob slouží jako nosič. Jeho využití je pro stabilizaci olejových emulzích ve vodě, dále se využívá v máslech, dětské výživě (povoleno 50 mg/kg) a v řadě dalších výrobcích.

Výroba

Vyrábí se úpravou granulí klasického škrobu pomocí anhydridu kyseliny jantarové.

Nežádoucí účinky

Studiemi na zvířatech nebyla prokázána škodlivost této látky, považuje se za bezpečnou.

Doplňující informace

Není stanovena přijatelná denní dávka (ADI). V ČR (celé EU) je jeho používání až na výjimky povoleno. V USA je jeho použití taktéž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Mikuláš a Barborka: Zdravá nadílka s respektem k tradici

Svatá Barbora a svatý Mikuláš patří k nejvýraznějším postavám českého adventu.…

Počet dětí s nadváhou či obezitou roste.

Více než pětina českých dospívajících má nadváhu nebo obezitu a jejich počet…

Budeme plasty vyrábět z potravinového odpadu?

Potravinový odpad jako základ pro biologicky rozložitelné plasty – vědci z…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?