Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E151 - Čerň BN (Lesklá čerň BN, Brilantní čerň BN)

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o fialovo-černé barvivo, které spadá do kategorie tzv. azobarviv. Vyznačuje se stabilním chováním v kyselém prostředí.

Použití

Používá se k barvení mléčných výrobků, většinou slazených a fermentovaných, např. čokoládové mléko, kakao, vaječný koňak, syrovátkové nápoje, apod. Dále např. v cukrovinkách, dezertech, zmrzlině, hořčici, marmeládách, omáčkách, nealkoholických nápojích, instantních polévkách, kaviáru. V domácnosti do potravinářských barev.

Výroba

Vyrábí se synteticky z uhelného dehtu.

Nežádoucí účinky

Studiemi na myších a krysách nebyl dokázán vznik nádorů, žádný teratogenický efekt ani vliv na reprodukci. Projevil se ale zvýšený výskyt vzniku cyst ve střevech prasat. Bylo zjištěno, že může způsobovat sníženou trávicí schopnost. Dětem není doporučeno požívat potraviny, ve kterých je toto barvivo použité. Je považováno jako původce dětské hyperaktivity.

Doplňující informace

E151 bylo zakázáno ve Spojených státech, Belgii, Dánsku, Francii, Německu, Švédsku, Rakousku, Švýcarsku, Japonsku, Finsku. Použití v Evropské unii (ČR) je povoleno a od roku 2001 je povoleno také v Norsku. I nadále je zakázáno v USA nebo Kanadě. Přijatelná denní dávka 0-1 mg na 1 kg tělesné váhy. Maximální úroveň látky v jídle většinou 100 mg/kg.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pojďte se vzdělávat

Podívejte se na pozvánku na seminář ke světovému dni výživy: Ve zdravém těle…

Aktualizace výživových hodnot pro 34 živin

Po deseti letech práce Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil…

Co je a není maso

Záznam z povídání o "náhražkách" masa v Českém rozhlase Hradec Králové.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?