Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)
Jedná se o fialovo-černé barvivo, které spadá do kategorie tzv. azobarviv. Vyznačuje se stabilním chováním v kyselém prostředí.
Používá se k barvení mléčných výrobků, většinou slazených a fermentovaných, např. čokoládové mléko, kakao, vaječný koňak, syrovátkové nápoje, apod. Dále např. v cukrovinkách, dezertech, zmrzlině, hořčici, marmeládách, omáčkách, nealkoholických nápojích, instantních polévkách, kaviáru. V domácnosti do potravinářských barev.
Vyrábí se synteticky z uhelného dehtu.
Studiemi na myších a krysách nebyl dokázán vznik nádorů, žádný teratogenický efekt ani vliv na reprodukci. Projevil se ale zvýšený výskyt vzniku cyst ve střevech prasat. Bylo zjištěno, že může způsobovat sníženou trávicí schopnost. Dětem není doporučeno požívat potraviny, ve kterých je toto barvivo použité. Je považováno jako původce dětské hyperaktivity.
E151 bylo zakázáno ve Spojených státech, Belgii, Dánsku, Francii, Německu, Švédsku, Rakousku, Švýcarsku, Japonsku, Finsku. Použití v Evropské unii (ČR) je povoleno a od roku 2001 je povoleno také v Norsku. I nadále je zakázáno v USA nebo Kanadě. Přijatelná denní dávka 0-1 mg na 1 kg tělesné váhy. Maximální úroveň látky v jídle většinou 100 mg/kg.