Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E160a(i) - Směs karotenů

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

Úřední věstník EU - Směrnice 2004/47/ES [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o barvivo, jehož hlavní barevná látka se skládá z karotenoidů, z nichž převážnou část tvoří β-karoten. Mohou být přítomny α-, γ-karoteny a ostatní pigmenty. Kromě barevných pigmentů může tato látka obsahovat oleje, tuky a vosky přirozeně se vyskytující ve výchozím materiálu. V těle mohou fungovat jako antioxidanty. Některé karotenoidy se přeměňují v těle na Vitamin A, ne však v tak velké míře jako Beta-karoten.

Použití

Směsi karotenů se nejvíce používají do nápojů a sirupů.  

Výroba

Směs karotenů se získává extrakcí rozpouštědlem z přírodních druhů jedlých rostlin, mrkve, rostlinných olejů, trávy, vojtěšky (tolice vojtěšky) a kopřivy.  Pro extrakci se mohou použít pouze tato rozpouštědla: aceton, ethyl(methyl)keton, methanol, ethanol, propan-2-ol, hexan, dichloromethan a oxid uhličitý.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné negativní účinky. Zvýšený příjem karotenů může způsobit zežloutnutí pokožky, což se v takové situaci mylně zaměňuje za žloutenku.

Doplňující informace

Použití látky je v ČR (celé EU) povolené.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?