Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E160a(ii) - Beta-karoten

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Úřední věstník EU - Směrnice 2004/47/ES [ web ]

Úřední věstník EU - Směrnice 2004/47/ES [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Beta karoten je označován jako vitamin A, protože z beta-karotenu si tělo dokáže právě vitamin A vytvořit (6 gramů karotenu je přetvořeno v těle na 1 gram vitaminu A). Pro barvení potravin se však používá jeho syntetická forma. Beta-karoten působí jako antioxidant, stimuluje imunitní systém a bylo prokázáno, že pozitivně působí proti srdečním chorobám, rakovinám plic, trávicího traktu, žaludku, apod. Je rozpustný v oleji, nikoli však ve vodě. Potýká-li se organismus s nedostatečným množstvím beta-karotenu v těle, může se snižovat jeho obranyschopnost. Přírodní beta-karoten se vyskytuje převážně v žlutém a oranžovém ovoci, zelenině a v listech rostlin. Nalezneme ho například v mrkvi, másle, špenátu, salátu, rajčatech, bramborách či ananasovém melounu. Nahrazuje některá žlutá barviva, která se získávají z uhelného dehtu. Je částečně ničen běžným vařením a ohříváním v mikrovlnné troubě.

Použití

Je používán s cílem poskytnout vytříbeným potravinám pronikavější barvu. V hojném množství se používá v sýrech a margarínech. Dále se používá se k barvení olejů, majonéz, zmrzlin, jogurtů, ovocných nápojů, limonád, dezertů, cukrovinek, pudinků. Dále také v krmivech pro zvířata, v kosmetice, šampónech, mýdlech či lécích.

Výroba

Pro potravinářský průmysl je vyráběn za pomoci syntetických rozpouštědel a má odlišnou molekulární strukturu oproti přírodnímu beta-karotenu. Získává se za pomoci rozpouštědel z různých rostlin ve formě červených až hnědavě červených krystalků, případně ve formě krystalického prášku. Nejhojněji se vyskytují v karotce nebo v palmovém oleji.

Nežádoucí účinky

V nízkých koncentracích, ve kterých se vyskytuje v potravinách, se jedná o zcela neškodnou látku, bez jakýchkoliv nežádoucích účinků. Studie však dokázaly negativní vliv na rozvoj rakoviny u mužů - kuřáků, kteří přijímali zvýšené množství beta-karotenu ve formě koncentrovaných potravinových doplňků. Zatímco podle některých studií přírodní beta-karoten riziko vzniku nádorových onemocnění orgánů snižuje, syntetický beta-karoten podle dalších studií u kuřáků riziko nádoru v plicích zvyšuje. Zvýšený příjem karotenů může způsobit zežloutnutí pokožky, což se v takové situaci mylně zaměňuje za žloutenku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho použití v potravinách povoleno v nezbytném množství až na výjimky jako dětská strava, ve které je jeho použití zakázáno. V USA je jeho použití povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?