Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E161b - Lutein

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o žluté barvivo spadající do kategorie tzv. karotenoidů. Je rozpustné ve vodě. V přírodě se vyskytuje v mnoha druzích zeleniny, např. v paprikách, dýních, trávě, atd.

Použití

Dodává potravinách jasnou přírodně žlutou barvu. Používá se ve zdravých nápojích, tyčinkách nebo pekařských výrobcích.

Výroba

Získává se z většinou za pomocí rozpouštědel z přírodních materiálů a rostlin jako např. z měsíčku lékařského, vaječných žloutků, listové zeleniny, zelených paprik, zeleniny, vojtěšky a v menší míře i z dalších rostlin.

Nežádoucí účinky

V řadě studií, které byly provedeny na zvířatech, opicích i lidech, nebyly zjištěny žádné negativní účinky. Naopak má řadu pozitivních vlivů na lidský organismus - chrání před vznikem šedého zákalu, nachází se v oční sítnici, kde dokáže absorbovat UV (ultrafialové) záření. Podle studií univerzity v Jižní Kalifornii Lutein působí také pozitivně proti zanášení srdečních a krčních tepen. Pozitivně působí proti rakovině plic.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?