Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E175 - Zlato

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Chorobu modifikující antirevmatická léčiva [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o zlaté barvivo. Z chemického hlediska je zlato látka velmi neaktivní (inertní) a považuje se za neškodnou, z trávicího traktu člověka vychází v nezměněné podobě. V potravinářství se používá výhradně za účelem dekorace.

Použití

Používá se k vnější dekorací různých cukrovinek v podobě zlatých kuliček (nejčastěji na dortech). V jiných případech se látka běžně nepoužívá. Jeho vysoká cena znemožňuje širší využití.

Výroba

Jedná se o přírodní kov, v přírodě se vyskytuje v čisté formě. Z nerostů se separuje hydrometalurgicky, nebo elektrochemicky.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné negativní účinky kovového zlata. Při léčbě revmatoidní artritidy se používají soli zlata, které mají prokazatelně negativní účinky (např. poškození kostní dřeně), to už se však nejedná o zlato jako kov.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho použití omezeno na dekoraci čokolád, likérů a vnějšího povlaku cukrovinek. V USA i Austrálii je jeho použití zakázané.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?