Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E201 - Sorban sodný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o potravinový konzervant, který zabraňuje růstu plísní a kvasinek nebo bakterií nacházejících se v potravinách.

Použití

Sorban sobný se používá v kombinaci se sorbanem draselným nebo s kyselinou sorbovou. Látka se používá jako konzervant v sýrech, margarínech, mouce, pečivu, mražené pizze, kečupech v povidlech, uměle doslazovaných marmeládách, čokoládových sirupech, ovocných džusech, jablečném moštu, víně, zázvorovém pivu, lékořici a v olivách ve slaném nálevu. Používá se také jako přídavek do obalů, ze kterých se může uvolňovat do potravin.

Výroba

Pro použití v potravinářství se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny sorbové, příp. jinými chemickými reakcemi.

Nežádoucí účinky

Dle výzkumů dosud nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Může způsobit velmi malému procentu lidí pseudo - alergické reakce. Některé studie naznačují potenciální slabou genotoxicitu, i přesto je látka označena jako tzv. GRAS látka - tzn. že je považována za bezpečnou.

Doplňující informace

Přípustná denní dávka - 0-25mg/kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je látka zakázána. V USA je látka povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Budeme plasty vyrábět z potravinového odpadu?

Potravinový odpad jako základ pro biologicky rozložitelné plasty – vědci z…

Hořký osud křenu: Tradiční pochutina mizí z pultů!

Podává se ke klobásce nebo pečenému masu. Letos je však křen nedostatkovým…

Své zdraví máme ve svých rukou a na svém talíři!

S nadváhou bojuje více než polovina Čechů. Řešení máme každý na svém talíři.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?