Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E234 - Nisin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Nisin je peptid, který má velmi nízkou molekulární hmotnost. Vyskytuje se ve formě krystalků. Vyskytuje se přirozeně v různých druzích sýra. Má velmi dobré účinky proti řadě patogenních bakterií. Je stabilní v kyselých potravinách.

Použití

Používá se v sýrech a jiných výrobcích ze sýra, konzervované zelenině a ovoci, pudincích či různých omáčkách. Dále např. v kosmetice.

Výroba

Vyrábí se z bakterií Lactococcus lactis nebo Streptococcus lactis, která samovolně produkuje mléčné kyseliny.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy negativní účinky a látka je považována za bezpečnou.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI) 0 - 0,25 mg/kg tělesné hmostnosti. Evropský parlament v roce 2003 oznámil, že by se látka neměla používat z důvodu možného zhoršeného působení antibiotik na člověka. Podle zahraniční literatury by měla být látka zakázána do doby, než bude její nezávadnost zcela prokázána. Jedná se o látku, která má status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou). Dříve byla látka v ČR zakázána, nyní ji však lze použít při výrobě pudinků a sýrů (v celé EU). Pro stejné účely povolen i v Německu. V USA je látka také povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?