Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E234 - Nisin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Nisin je peptid, který má velmi nízkou molekulární hmotnost. Vyskytuje se ve formě krystalků. Vyskytuje se přirozeně v různých druzích sýra. Má velmi dobré účinky proti řadě patogenních bakterií. Je stabilní v kyselých potravinách.

Použití

Používá se v sýrech a jiných výrobcích ze sýra, konzervované zelenině a ovoci, pudincích či různých omáčkách. Dále např. v kosmetice.

Výroba

Vyrábí se z bakterií Lactococcus lactis nebo Streptococcus lactis, která samovolně produkuje mléčné kyseliny.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy negativní účinky a látka je považována za bezpečnou.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI) 0 - 0,25 mg/kg tělesné hmostnosti. Evropský parlament v roce 2003 oznámil, že by se látka neměla používat z důvodu možného zhoršeného působení antibiotik na člověka. Podle zahraniční literatury by měla být látka zakázána do doby, než bude její nezávadnost zcela prokázána. Jedná se o látku, která má status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou). Dříve byla látka v ČR zakázána, nyní ji však lze použít při výrobě pudinků a sýrů (v celé EU). Pro stejné účely povolen i v Německu. V USA je látka také povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?