Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E290 - Oxid uhličitý

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla

Bezpečné

Zdroje informací

Oxid uhličitý - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvý, nehořlavý plyn bez zápachu se slabou kyselou chutí. Stlačením může získat i pevné skupenství, známé jako suchý led. Funguje jako hnací a balicí plyn nebo jako látka upravující pH.

Použití

Tvoří bublinky v limonádách a způsobuje nakypřenost těsta. Zároveň se používá k ochraně potravin proti plísním a některým bakteriím (zamezuje k nim přístup kyslíku). Slouží jako rozpouštědlo při výrobě kávy a čaje bez kofeinu. V pevném skupenství se nazývá suchý led a užívá se při přepravě a uskladňování potravin za nízkých teplot. Nachází se v sycených minerálních vodách, alkoholických i nealkoholických nápojích, šlehačkách ve spreji, balených čerstvých salátech a baleném ovoci.

Výroba

Vzniká samovolně během kvasných procesů, jako je výroba piva či vína, a uvolňuje se též při hoření a spalování oleje či uhlí. Laboratorně se připravuje reakcí uhličitanů a průmyslově se získává tepelným rozkladem vápence.

Nežádoucí účinky

V potravinách nemá oxid uhličitý žádné vedlejší účinky, ovšem v uzavřených prostorech, kde se uvolňuje, může dojít k jeho nadměrné inhalaci a otravě – ta se projevuje zvracením, zvýšeným krevním tlakem či dezorientovaností. 

Doplňující informace

V šumivých nápojích a koktejlech znásobuje účinky alkoholu. V ČR (celé EU) i v USA je povolen bez omezení.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?