Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E290 - Oxid uhličitý

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla

Bezpečné

Zdroje informací

Oxid uhličitý - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvý, nehořlavý plyn bez zápachu se slabou kyselou chutí. Stlačením může získat i pevné skupenství, známé jako suchý led. Funguje jako hnací a balicí plyn nebo jako látka upravující pH.

Použití

Tvoří bublinky v limonádách a způsobuje nakypřenost těsta. Zároveň se používá k ochraně potravin proti plísním a některým bakteriím (zamezuje k nim přístup kyslíku). Slouží jako rozpouštědlo při výrobě kávy a čaje bez kofeinu. V pevném skupenství se nazývá suchý led a užívá se při přepravě a uskladňování potravin za nízkých teplot. Nachází se v sycených minerálních vodách, alkoholických i nealkoholických nápojích, šlehačkách ve spreji, balených čerstvých salátech a baleném ovoci.

Výroba

Vzniká samovolně během kvasných procesů, jako je výroba piva či vína, a uvolňuje se též při hoření a spalování oleje či uhlí. Laboratorně se připravuje reakcí uhličitanů a průmyslově se získává tepelným rozkladem vápence.

Nežádoucí účinky

V potravinách nemá oxid uhličitý žádné vedlejší účinky, ovšem v uzavřených prostorech, kde se uvolňuje, může dojít k jeho nadměrné inhalaci a otravě – ta se projevuje zvracením, zvýšeným krevním tlakem či dezorientovaností. 

Doplňující informace

V šumivých nápojích a koktejlech znásobuje účinky alkoholu. V ČR (celé EU) i v USA je povolen bez omezení.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Přijďte na BODYFEST!

Své zdraví máte ve svých rukou, víc než si myslíte!

Recept od... Penny potřetí ...

Máme tady další recept od našich podporovatelů - tentokrát křehká krůtí prsa.

GHI nebo přepuštěné máslo?

Ghi- není potřeba kupovat za velké peníze. Vyrobte si doma sami přepuštěné…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?