Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E307 - Alfa-tokoferol

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E307 Alpha-tocopherol [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o antioxidant, známý též jako vitamin E. Kapalná látka rozpustná v tucích. Zneškodňuje volné radikály. Je obsažena přirozeně v rostlinných tucích a všeobecně v lidské potravě, např. v mléce, masu, ořeších a semenech, pšeničných klíčcích atd. Zvyšuje imunitu starších osob, je lékem na mnoho nemocí.

Použití

Součást extraktů s vysokým obsahem tokoferolů. Varianta α-tokoferol je také využívána pro experimentální účely a klinické testy vitamínu E. Jeho aplikace je limitována z důvodu jeho specifické vůně. Používá se např. v rostlinných a živočišných tucích, sýru, polévkách a v dalších potravinách.

Výroba

Vyrábí se extrakcí z rostlinných olejů, zejména ze slunečnicových. Také může být vyroben organickou syntézou.

Nežádoucí účinky

Žádné. Ve vysokých koncentracích můževe formě vitamínových přípravků způsobit trhlinky na rtech, náchylnost k trombóze, či zapříčinit poruchy plodnosti.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) povoleno jako přídatná látka a v omezeném množství při výrobě dětské výživy. V USA povoleno. Další informace viz. E306 – Tokoferoly.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Koronavirus a pitná voda

Pitná voda nemůže být virem ohrožena, k jeho přenosu dochází kapenkovou cestou…

Tepelná odolnost v/na potravinách COVID-19 a koronaviry SARS-CoV-2

CZVP SZÚ pravidelně sleduje informace týkající se tepelné odolnosti koronavirů…

Změny na pekařských pultech

Není kvásek jako kvásek aneb nová pekařská vyhláška.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?