Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E311 - Oktylgallát

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 [ web ]

Charakteristika

Nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 stažen ze seznamu schválených přídatných látek pro výrobu potravin. Pevná, bílá, krystalická látka bez zápachu. Oktylgallát je hořlavý a při zahřátí na teplotu rozkladu vysílá štiplavý kouř a nepříjemný zápach. Při požití je lehce jedovatý. Je dobře rozpustný v tucích, proto se oproti E310 používá více.

Použití

Jako antioxidant v margarínu a dalších tucích. Dále je obsažen v obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií, aby z nich pronikl do jídla a zabránit tak oxidaci. Dále se používá jako přísada polévek, kořenících přípravků, omáček v sáčku, pečiva, kávy s mlékem z automatů, dětských žvýkaček, marcipánu, nugátu a dalších.

Výroba

Esterifikací oktyl-alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Nežádoucí účinky

Mohou se vyskytnout ekzémy, žaludeční problémy či otoky ústní dutiny. Vyrážkami nejvíce trpí lidé, kteří s látkou přijdou do styku ve svém zaměstnání - např. pekaři. Látka by se neměla podávat dětem z důvodu možného vzniku hyperaktivity. Provedené studie na zvířatech (krysách) naznačily zvýšenou úmrtnost, možné poruchy rozmnožování, 

Doplňující informace

Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek. Provedené testy nicméně neprokázaly škodlivost těchto látek a proto jsou v Evropské Unii povoleny. V ČR (celé EU) je látka v omezeném množství povolená. Celkový obsah antioxidantů v tucích by neměl překročit zákonem stanovenou hranici 0,02%. V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 komise kvůli nedostatku adekvátních toxikologických údajů o oktylgallátu (E 311) přistoupila k jejich stažení ze seznamu schválených přídatných látek pro výrobu potravin.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?