Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E311 - Oktylgallát

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 [ web ]

Charakteristika

Nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 stažen ze seznamu schválených přídatných látek pro výrobu potravin. Pevná, bílá, krystalická látka bez zápachu. Oktylgallát je hořlavý a při zahřátí na teplotu rozkladu vysílá štiplavý kouř a nepříjemný zápach. Při požití je lehce jedovatý. Je dobře rozpustný v tucích, proto se oproti E310 používá více.

Použití

Jako antioxidant v margarínu a dalších tucích. Dále je obsažen v obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií, aby z nich pronikl do jídla a zabránit tak oxidaci. Dále se používá jako přísada polévek, kořenících přípravků, omáček v sáčku, pečiva, kávy s mlékem z automatů, dětských žvýkaček, marcipánu, nugátu a dalších.

Výroba

Esterifikací oktyl-alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Nežádoucí účinky

Mohou se vyskytnout ekzémy, žaludeční problémy či otoky ústní dutiny. Vyrážkami nejvíce trpí lidé, kteří s látkou přijdou do styku ve svém zaměstnání - např. pekaři. Látka by se neměla podávat dětem z důvodu možného vzniku hyperaktivity. Provedené studie na zvířatech (krysách) naznačily zvýšenou úmrtnost, možné poruchy rozmnožování, 

Doplňující informace

Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek. Provedené testy nicméně neprokázaly škodlivost těchto látek a proto jsou v Evropské Unii povoleny. V ČR (celé EU) je látka v omezeném množství povolená. Celkový obsah antioxidantů v tucích by neměl překročit zákonem stanovenou hranici 0,02%. V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 komise kvůli nedostatku adekvátních toxikologických údajů o oktylgallátu (E 311) přistoupila k jejich stažení ze seznamu schválených přídatných látek pro výrobu potravin.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?