Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E316 - Erythorban sodný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Látka je solí kyseliny isoaskorbové. Jedná se o pevnou, bílou látku bez zápachu. V potravinách se používá jako antioxidant a stabilizátor barev.

Použití

Využívá se v potravinách jako antioxidant - např. v nápojích, pečivu. Stabilizuje barvu masa a dále vylepšuje a zrychluje proces uzení. Použití pro masné, pekařská výrobky, nápoje a rybí polotovary a konzervy podobně jako u E315.

Výroba

Vyrábí se synteticky organickou syntézou.

Nežádoucí účinky

Látka nemá žádné nežádoucí účinky.

Doplňující informace

E315 a E316 se používá v zásadě jako levnější náhražka kyseliny askorbové. V ČR (celé EU) povolen v omezeném množství. V USA taktéž povolen - status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou)


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?