Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Butylated Hydroxytoluene [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jeden z nejpoužívanějších antioxidantů v jídlech.  Používá se jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Má podobné vlastnosti jako E320 (BHA), často se s touto látkou používá v kombinaci.

Použití

BHT se používá jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Jako příklad lze uvést žvýkačkový základ, přísada do olejů, výrobků z brambor, živočišných tuků i tuků do pečiva, rýže a další. BHT můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích. Přidává se i do potravinářských obalů.

Výroba

BHT se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.

Nežádoucí účinky

Může způsobit alergickou reakci, v zásadě je ale považován za bezpečný. Stopové množství látky zůstává v lidských tukových tkáních. Existují pochybnosti týkající se bezpečnosti BHT. Studiemi na zvířatech bylo totiž dokázáno, že látka může způsobovat řadu poruch - toxické účinky na játra, ledviny, plíce, vaječníky. Podle organizace IARC je tato látka prokázaný zvířecí karcinogen. Mnoha organizacemi je doporučováno vyhýbat se konzumaci této látky. U citlivých jedinců může látka vyvolat alergické reakce - kopřivku, ekzémy, apod.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak správně skladovat základní druhy potravin

Víte, jak správně skladovat různé druhy ovoce, zeleniny, pečivo i třeba vejce?…

Jakou zeleninu fermentovat?

Fermentace je ve zkratce kvašení potravin. Na zimu se vám může hodit třeba…

Výživa ve 21. století

Společnost pro výživu spořádala 23. 9. 2020 výroční odbornou konferenci Výživa…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?