Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E322 - Lecitiny

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Bezpečné
Živočišný původ

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Lecitin je přírodním antioxidantem přirozeně obsaženým v každé živé buňce. Má funkci antioxidantu a emulgátoru a v potravinách plni mnoho pozitivních funkcí - např. zabraňuje oddělení vody od oleje, zpomaluje tvrdnutí chleba, snižuje prskání při smažení, apod. Lecitin je přirozená součást mnoha potravin, je to zdraví prospěšná látka. Jako přírodní zdroj lecitinu je možno využít ořechy, semena, sójové boby, vaječná žloutek, některé oleje. Pro lidské zdraví je naprosto neškodný.

Použití

Používá se v řadě potravin, jako jsou např. v snídaňové cereálie, bonbóny, čokoláda, lentilky, žvýkačky, pečivo, margarín a další. Mimo jídel je také součástí kosmetických výrobků, například mýdel a šamponů, jelikož zabraňuje vysoušení pokožky.

Výroba

Je obsažen ve vysoké koncentraci ve vaječném žloutku a v rostlinných olejích, pro průmyslové účely se získává ze sójových bobů.

Nežádoucí účinky

Nemá žádné nežádoucí účinky. Naopak má řadu benefitů pro lidské zdraví - snižuje hladinu špatného cholesterolu a dobrého zvyšuje, posiluje paměť a účastní se přeměny tuků na energii, zabraňuje ateroskleróze.

Doplňující informace

Použití lecitinu není nijak omezeno. V ČR (celé EU) je povoleno přidávání lecitinu v nezbytném množství a omezeném množství při výrobě dětské výživy. V USA je také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak se určuje jakostní skupina drůbeže?

Jakostní třída drůbeže se uvádí na obalu a je důležité vědět, že se dělí do…

Dvojí kvalita potravin a jak to s ní bude dál?

Téma dvojí kvality potravin se řeší už delší dobu. V roce 2018 s tímto…

Začalo platit nové značení piv

Od prosince 2018 oficiálně začala platit nová vyhláška, která upravila značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?