Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E322 - Lecitiny

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Bezpečné
Živočišný původ

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Lecitin je přírodním antioxidantem přirozeně obsaženým v každé živé buňce. Má funkci antioxidantu a emulgátoru a v potravinách plni mnoho pozitivních funkcí - např. zabraňuje oddělení vody od oleje, zpomaluje tvrdnutí chleba, snižuje prskání při smažení, apod. Lecitin je přirozená součást mnoha potravin, je to zdraví prospěšná látka. Jako přírodní zdroj lecitinu je možno využít ořechy, semena, sójové boby, vaječná žloutek, některé oleje. Pro lidské zdraví je naprosto neškodný.

Použití

Používá se v řadě potravin, jako jsou např. v snídaňové cereálie, bonbóny, čokoláda, lentilky, žvýkačky, pečivo, margarín a další. Mimo jídel je také součástí kosmetických výrobků, například mýdel a šamponů, jelikož zabraňuje vysoušení pokožky.

Výroba

Je obsažen ve vysoké koncentraci ve vaječném žloutku a v rostlinných olejích, pro průmyslové účely se získává ze sójových bobů.

Nežádoucí účinky

Nemá žádné nežádoucí účinky. Naopak má řadu benefitů pro lidské zdraví - snižuje hladinu špatného cholesterolu a dobrého zvyšuje, posiluje paměť a účastní se přeměny tuků na energii, zabraňuje ateroskleróze.

Doplňující informace

Použití lecitinu není nijak omezeno. V ČR (celé EU) je povoleno přidávání lecitinu v nezbytném množství a omezeném množství při výrobě dětské výživy. V USA je také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?