Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E333 - Citronany vápenaté

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Bezpečné

Zdroje informací

Citrát vápenatý - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Citrát vápenatý je jemný, bílý prášek kyselé chuti a bez zápachu. Používá se k úpravě kyselosti nebo také na zlepšení pečících vlastností mouky.

Použití

Používá se jako regulátor kyselosti do cukrovinek, želé, džemů, umělých sladidel, ovocných nápojů, vín, sýrů a salámů. Může zabraňovat procesu žluknutí díky vlastnosti vázat na sebe přítomné kovy. Pro svoje zahušťující a zpevňující schopnosti se používá do tavených sýrů a do ovocných a zeleninových výrobků. Citrát vápenatý lze použít i jako vhodný zdroj vápníku.

Výroba

Průmyslově se vyrábí reakcí hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky možné v nezbytném množství. K výrobě obilných a ostatních příkrmů pro kojence a malé děti se smí použít pouze pro úpravu pH. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?