Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E333 - Citronany vápenaté

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Bezpečné

Zdroje informací

Citrát vápenatý - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Citrát vápenatý je jemný, bílý prášek kyselé chuti a bez zápachu. Používá se k úpravě kyselosti nebo také na zlepšení pečících vlastností mouky.

Použití

Používá se jako regulátor kyselosti do cukrovinek, želé, džemů, umělých sladidel, ovocných nápojů, vín, sýrů a salámů. Může zabraňovat procesu žluknutí díky vlastnosti vázat na sebe přítomné kovy. Pro svoje zahušťující a zpevňující schopnosti se používá do tavených sýrů a do ovocných a zeleninových výrobků. Citrát vápenatý lze použít i jako vhodný zdroj vápníku.

Výroba

Průmyslově se vyrábí reakcí hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky možné v nezbytném množství. K výrobě obilných a ostatních příkrmů pro kojence a malé děti se smí použít pouze pro úpravu pH. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Rádio Wave - Houpačky

Houpačky jsou magazín pro aktivní rodiče, Přijali jsme pozvání a povídali si o…

Pro českého zákazníka kvalitu za férovou cenu!

Poměrně odvážné rozhodnutí ministra zemědělství Miroslava Tomana, že chce aby…

Boloňské omáčky

Víte co patří do BOLOŇSKÉ omáčky? A co ty kupované? Co si myslíte, že obsahují?
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?