Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E335 - Vinany sodné

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Vinan sodný je sodná sůl kyseliny vinné. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako emulgátor.

Použití

Vinan sodný se používá jako regulátor kyselosti do cukrovinek, vín, nealkoholických nápojů, pekařských výrobků, želé, ovocných nápojů a ovocných šťáv. Má funkci stabilizátoru v sýrech a uměle slazených želé. V tucích zvyšuje antioxidační účinky a používá se zde jako emulgátor. Má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty a tím může zabraňovat procesu žluknutí.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny vinné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ve velkém množství (10 až 20 gramů denně) se používá jako projímadlo.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití vinanu sodného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pouze přirozenou L(+) formu jako součást prášku do pečiva (např. piškoty, dětské sušenky, atd.). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?