Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E340(i) - Dihydrogenfosforečnan draselný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E340 Potassium phosphates [ web ]

Charakteristika

Fosforečnan draselný je draselná sůl kyseliny fosforečné. Používá se k úpravě kyselosti, dále jako emulgátor nebo stabilizátor. Zlepšuje účinnost jiných antioxidantů.

Použití

Využívá se především jako regulátor kyselosti, emulgátor nebo stabilizátor. Můžeme ho nalézt v sýrech, masných výrobcích nebo v práškových nápojích. Používá se též v pivovarnictví nebo při výrobě šampaňského a ostatních šumivých vín. Odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Obsahující draslík se využívá k doplňování potravin tímto prvkem. Jeho uplatnění nalezneme i v lékařství, kde se používá k úpravě pH moči.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny fosforečné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle.

Doplňující informace

Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití fosforečnanu draselného povoleno v nezbytném množství v potravinách a při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Co do mikulášské punčochy?

Mikulášská, případně svatobarborská nadílka se blíží. Nevíte si rady co bude…

Označování potravin

Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro spotřebitele základním zdrojem…

Místo klasického plastu obaly z biocelulózy?

Plastové obaly potravin představují podstatnou část odpadních plastů na…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?