Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E363 - Kyselina jantarová

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Bezpečné

Zdroje informací

Kyselina jantarová - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Kyselina jantarová je bílá, krystalická látka, bez zápachu, kyselé chuti. Vyskytuje se ve všech živých buňkách a je součástí řepy, rebarbory, melasy, medu, vajec a ovoce. Nachází se též ve zkvasitelných potravinách, jako je víno, pivo nebo sýry.

Použití

Kyseliny jantarová se v potravinářství uplatňuje jako regulátor kyselosti a jako látka dodávající jídlu kyselou chuť. Zároveň i zvýrazňuje chuť. Používá se do nápojů (především do vín a likérů), do pekařských a masných výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. Některé soli kyseliny jantarové se mohou používat jako náhražky soli. Její uplatnění nalezneme i v medicíně, kde se používá jako projímadlo.

Výroba

Průmyslově se vyrábí z kyseliny octové nebo také z kukuřice pomocí mikroorganické fermentace glukózy.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka: 0 - 5 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití kyseliny jantarové povoleno v nezbytném množství do dezertů, polévek, vývarů a nápojů v prášku. V USA je používání také povoleno (GRAS látka). Kyselina jantarová vzniká ve víně jako vedlejší produkt během alkoholové fermentace. Ve víně se projevuje kamenitou chutí, vysoušením patra a dává vínu slaný nádech.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?