Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E363 - Kyselina jantarová

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Bezpečné

Zdroje informací

Kyselina jantarová - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Kyselina jantarová je bílá, krystalická látka, bez zápachu, kyselé chuti. Vyskytuje se ve všech živých buňkách a je součástí řepy, rebarbory, melasy, medu, vajec a ovoce. Nachází se též ve zkvasitelných potravinách, jako je víno, pivo nebo sýry.

Použití

Kyseliny jantarová se v potravinářství uplatňuje jako regulátor kyselosti a jako látka dodávající jídlu kyselou chuť. Zároveň i zvýrazňuje chuť. Používá se do nápojů (především do vín a likérů), do pekařských a masných výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. Některé soli kyseliny jantarové se mohou používat jako náhražky soli. Její uplatnění nalezneme i v medicíně, kde se používá jako projímadlo.

Výroba

Průmyslově se vyrábí z kyseliny octové nebo také z kukuřice pomocí mikroorganické fermentace glukózy.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka: 0 - 5 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití kyseliny jantarové povoleno v nezbytném množství do dezertů, polévek, vývarů a nápojů v prášku. V USA je používání také povoleno (GRAS látka). Kyselina jantarová vzniká ve víně jako vedlejší produkt během alkoholové fermentace. Ve víně se projevuje kamenitou chutí, vysoušením patra a dává vínu slaný nádech.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Kontaminanty v potravinovém řetězci

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a v překladu Ministerstvo…

V hledáčku vegetariánské a veganské výrobky

Módní vlny "VEGE" jste si určitě všimli. Ale jsou skutečně v obchodních sítích…

Semínka a jak je využít v kuchyni

Semínka jsou takovým malým zázrakem. Jsou plné vitamínů, minerálů a stopových…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?