Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E380 - Citronan triamonný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Citronan triamonný je amonná sůl kyseliny citrónové. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako stabilizátor a sekvestrant.

Použití

Citronan triamonný se používá jako regulátor kyselosti, stabilizátor a sekvestrant. Jeho využití nalezneme především v sýrech.

Výroba

Průmyslově se vyrábí vnesením amoniakového plynu do roztoku kyseliny citrónové.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem při vyšším množství může mít neblahé účinky na činnost jater a slinivky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití citronanu thiamonného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?