Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí

E392 - Rozmarýnové extrakty

Charakteristika

Extrakty rozmarýnu obsahují několik složek, u nichž bylo prokázáno, že mají antioxidační účinky. Tyto složky patří zejména do skupiny fenolických kyselin, flavonoidů , diterpenoidů.

Použití

Používá se do nápojů, koření, do masa. Může být také součástí aromatických látek do ovocných nápojů, zmrzlin, sladkostí či pečiva. Bylo zjištěno, že rozmarýnové extrakty mohou prodloužit trvanlivost potravin až o 30%, jelikož se jedná o významné antioxidanty, které brání nežádoucím oxidacím v potravinách.

Výroba

Extrakt z listů rozmarýnu se připravuje extrakcí pomocí rozpouštědel povolených pro potravinářské použití.

Nežádoucí účinky

Podle Evropského úřadu bezpečnosti potravin (EFSA) je extrakt z rozmarýnu bezpečný pro použití jako antioxidantu do potravin. Některé výzkumy prokázaly, že může mít vliv na zánik rakovinotvorných buněk. Pokud se bude přidávat např. do hamburgerů, může snížit riziko rakoviny.

Doplňující informace

Látka je v celé EU (ČR) povolena. Do sušeného výtažku z rozmarýnu (E392) je povoleno používat jako protispékavou látku oxid křemičitý (E551). Jeho přítomnost má za následek snadnější manipulaci s rozmarýnovým výtažkem, tzn. kvalitnější sypkost, bez hrudkovatění. Podle Vědeckého výboru pro potraviny se řadí oxid křemičitý mezi látky, u nichž není stanovena úroveň přijatelného denního příjmu. Tudíž jeho přítomnost nepředstavuje nebezpečí pro zdraví, pokud bude používán v množství nezbytném pro dosažení žádoucích technologických účinků.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Restaurace pod drobnohledem SZPI!

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji,…

Z plevele jídlo na talíř

Kopřivy možná budeme jednou nejen běžně jíst, ale i oblékat.

Cirkulka

Kofola.cz se vrací k vratným lahvím.
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?