Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E402 - Alginát draselný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Alginát draselný je draselná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.

Použití

Alginát sodný se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do zmrzlin, mražených dezertů, pudinků, jogurtů, nízkotučných dressingů, majonéz a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny alginové.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití alginátu draselného povoleno v nezbytném množství v potravinách. Z dětské výživy se smí přidávat v omezeném množství pouze do příkrmů (dezertů a pudinků). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…

ZERO WASTE dárky ze spíže

Stop zbytečnostem! Neplýtvejte a obdarujte své blízké dárkem s příběhem. Jedlé…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?