Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E431 - Polyoxyethylen monostearát

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Odpěňovače

Živočišný původ

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Polyoxyethylen monostearát je směs mono a distearátů polyoxyetylen polymerů s průměrnou délkou polymerového řetězce 40-ti jednotek. Používá se jako emulgátor a odpěňovač.

Použití

Polyoxyethylen monostearát se přidává do chleba, aby zůstal déle čerstvý. Využívá se při výrobě vína. Jako odpěňovač se používá do různých zpracovaných výrobků nebo do sladových extraktů a jako emulgátor do mražených dezertů. Dále se přidává do farmaceutických cukrovinek, majonéz, nízkokalorických dressingů.

Výroba

Vyrábí se synteticky esterifikací polyetyl alkoholů a kyseliny stearové, která se získává z hovězího tuku.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. U pokusných krys docházelo k poškozování vnitřních orgánů (játra, ledviny, pohlavní orgány).

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití této látky povoleno pouze při výrobě vína.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?