Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E431 - Polyoxyethylen monostearát

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Odpěňovače

Živočišný původ

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Polyoxyethylen monostearát je směs mono a distearátů polyoxyetylen polymerů s průměrnou délkou polymerového řetězce 40-ti jednotek. Používá se jako emulgátor a odpěňovač.

Použití

Polyoxyethylen monostearát se přidává do chleba, aby zůstal déle čerstvý. Využívá se při výrobě vína. Jako odpěňovač se používá do různých zpracovaných výrobků nebo do sladových extraktů a jako emulgátor do mražených dezertů. Dále se přidává do farmaceutických cukrovinek, majonéz, nízkokalorických dressingů.

Výroba

Vyrábí se synteticky esterifikací polyetyl alkoholů a kyseliny stearové, která se získává z hovězího tuku.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. U pokusných krys docházelo k poškozování vnitřních orgánů (játra, ledviny, pohlavní orgány).

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití této látky povoleno pouze při výrobě vína.


Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?