Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E440(ii) - Amidovaný pektin

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Želírující látky

Bezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader's digest výběr [ kniha ]

Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Pectin, Wikipedie [ web ]

Polysacharidy, Jiří Kysilka [ web ]

Charakteristika

E440(ii) - Amidovaný pektin neboli Aminopektin se liší od pektinu E440(i) výrobou a vlastním složením, viz. níže. Pektiny se běžně vyskytují v přírodě, především v ovoci (jablka, citrusy) a také v buněčných stěnách rostlin. Pektin jako látka byl poprvé popsán v roce 1825, ale jeho vlastnosti pro výrobu marmelád a džemů byly známé mnohem déle.

Použití

Díky svojí želírující povaze jej najdeme v mnoha potravinách, kde funguje jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a pojidlo. Nejvíce známé použití je v marmeládách a džemech. Pektin je možné také koupit jako samostatnou látku, většinou ve směsi s cukrem, která se používá pro domácí výrobu marmelád. Dále se používá například v sirupech, zmražených potravinách, zmrzlině, dresingu, želé bonbónech, jogurtových nápojích a nebo jako náhražka tuku v pekařských výrobcích. Množství používaného pektinu je podobné tomu jaké je běžné v čerstvém ovoci, tedy 0,5% - 1% obsahu. Pektin se používá také v lékařství - díky své vysoké hustotě působí proti průjmům. Dále také ve speciálních zdravotnických lepidlech a v přípravcích na hojení ran.

Výroba

Pektiny ve větším množství obsahuje kůra citrusů, kde jejich obsah činí až 30%, a také jablka, obsah pektinu je ale jen 1% objemu. Pro výrobu pektinu se používá zbytek ovoce z přípravy džusů, zejména kůra z vymačkaných citrusů nebo dřeň a slupka jablek. Pektin se poté extrahuje za pomocí zředěné kyseliny chlorovodíkové při cca. 80 °C, přidá se ethanol nebo isopropanol a dojde k vysrážení pektinu ( dříve se používaly ke srážení pektinu soli hliníku). Pokud se spolu s kyselinou použije hydroxid amonný, získá se tzv. Amidovaný pektin (aminopektin) - E440(ii)

Nežádoucí účinky

Tato látka je všeobecně považována za bezpečnou, proto ani nebyl stanoven její denní limit v potravě. Některé zdroje však uvádí, že ovocný pektin může obsahovat volné glutamáty.

Doplňující informace

Bylo zjištěno, že pektin pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu v krvi jelikož pektin zvyšuje hustotu obsahu střev a tím zabraňuje vstřebávání cholesterolu z potravy. V ČR (celé EU) i USA je používání povoleno i pro potraviny v dětské výživě od 5. měsíce věku.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?