Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Chemie a technologie sloučenin fosforu, Ing. Miroslav Richter, Ph.D. [ kniha ]

Charakteristika

Trifosforečnany mají podobnou vlastnost jako Difosforečnany, vázat vodu. Jedná se o regulátory kyselosti či tlumivé roztoky rozpustné ve vodě.

Použití

Trifosforečnany se nejčastěji přidávají do masných výrobků, protože mají schopnost vázat a udržovat v nich vodu. Nacházejí se též ve sladkostech, majonézách, salátových zálivkách nebo sladových výtažcích. Je využíván také v pracích prostředcích a detergentech.

Výroba

Nejrozšířenější z trifosforečnanů – trifosforečnan sodný se připravuje kalcinací směsi hydrogen- a dihydrogenfosforečnanu sodného. Dalším způsobem výroby trifosforečnanů mohou být reakce hydroxidu sodného nebo draselného s kyselinou tri-polyfosforečnou.

Nežádoucí účinky

V menších dávkách jsou trifosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku. 

Doplňující informace

Trifosforečnan sodný je nejmasověji vyráběným fosforečnanem  Trifosforečnany představují zdroj fosforu a v lidském těle se rozkládají na fosforečnany. V České republice (celé EU) lze trifosforečnany využívat při výrobě potravin; v USA jsou trifosforečnany rovněž povoleny.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Co do mikulášské punčochy?

Mikulášská, případně svatobarborská nadílka se blíží. Nevíte si rady co bude…

Označování potravin

Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro spotřebitele základním zdrojem…

Místo klasického plastu obaly z biocelulózy?

Plastové obaly potravin představují podstatnou část odpadních plastů na…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?