Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E460 - Celulózy ( a. )

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Celulóza - Wikipedie [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Polysacharid nerozpustný ve vodě, základní stavební jednotka rostlinných buněčných stěn. V práškové formě bílá látka bez zápachu. Bližší dělení je: 460(i) mikroskrystalická celulosa nebo 460(ii) prášková celulosa.

Použití

Mikrokrystalická celulóza může figurovat v potravě jako plnidlo nízkoenergetických potravin; pro člověka je však nestravitelná. Dále je využívána jako nosič olejů a aromatických látek, emulgátor, zahušťovadlo, náplň do žvýkaček a cukrovinek, stabilizátor pěn, protispékavá látka nebo součást tablet. Mikrokrystalická celulóza spolupůsobí při tvorbě gelů v různých výrobcích na bázi cukru, v polevách a pekařských náplních. Částečně nahrazuje zahušťovací funkci škrobu a v emulzích lze jejím prostřednictvím nahrazovat oleje.Prášková celulóza účinkuje jako protispékavá látka, nosič, zahušťovadlo a přísada napomáhající soudržnosti potravin, jako jsou žvýkačky nebo cukrovinky. Celulóza se objevuje také ve zmrzlině, hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Celulóza figuruje i v jiných průmyslových odvětvích, například v textilním nebo papírenském průmyslu. 

Výroba

Pro komerční účely se celulóza izoluje ze dřeva odstraněním jeho ostatních součástí. Mikrokrystalická celulóza je vyráběna z běžné celulózy působením kyseliny chlorovodíkové, prášková celulóza se vyrábí mechanickým narušením a přečištěním celulózy z rostlinných vláken.

Nežádoucí účinky

Celulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku. 

Doplňující informace

V ČR (celé EU) mohou být různé druhy celulóz přidávány téměř ke všem potravinám kromě dětské výživy; povoleny jsou rovněž v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?