Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E463 - Hydroxypropylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Pěnotvorné látky

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Hydroxypropyl cellulose - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Charakteristika

Krystalická látka vyskytující se v různých mezifázích kapalného a pevného skupenství, např. v kapalných krystalech.

Použití

Látka se používá jako emulgátor, stabilizátor emulzí, zahušťující prostředek, činidlo podporující tvorbu pěny a jako součást povrchových filmů na cukrovinkách. Lze se s ní setkat také ve vitaminových tabletkách, v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách.

Výroba

Získává se chemicky z celulózy.

Nežádoucí účinky

Hydroxypropylcelulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat střevní či vyměšovací potíže.

Doplňující informace

Podobně jako methylcelulóza (E461) nebo etyhlcelulóza (E462) je i tato látka pro člověka nestravitelná a beze změn prochází zažívacím traktem. V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin..


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak správně skladovat základní druhy potravin

Víte, jak správně skladovat různé druhy ovoce, zeleniny, pečivo i třeba vejce?…

Jakou zeleninu fermentovat?

Fermentace je ve zkratce kvašení potravin. Na zimu se vám může hodit třeba…

Výživa ve 21. století

Společnost pro výživu spořádala 23. 9. 2020 výroční odbornou konferenci Výživa…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?