Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E463 - Hydroxypropylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Pěnotvorné látky

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Hydroxypropyl cellulose - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Charakteristika

Krystalická látka vyskytující se v různých mezifázích kapalného a pevného skupenství, např. v kapalných krystalech.

Použití

Látka se používá jako emulgátor, stabilizátor emulzí, zahušťující prostředek, činidlo podporující tvorbu pěny a jako součást povrchových filmů na cukrovinkách. Lze se s ní setkat také ve vitaminových tabletkách, v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách.

Výroba

Získává se chemicky z celulózy.

Nežádoucí účinky

Hydroxypropylcelulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat střevní či vyměšovací potíže.

Doplňující informace

Podobně jako methylcelulóza (E461) nebo etyhlcelulóza (E462) je i tato látka pro člověka nestravitelná a beze změn prochází zažívacím traktem. V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin..


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?