Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E467 - Ethylhydroxyethylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Ethyl hydroxyethyl cellulose [ web ]

Charakteristika

Bílá nebo mírně nažloutlá či našedlá hygroskopická látka tvořící zrnka či jemný prášek bez zápachu. Ve vodě bobtná a vytváří koloid.

Použití

Ethylhydroxyethylcelulóza je další z modifikovaných celulóz. Stejně jako ostatní obdobné látky nachází využití jako emulgátor – stabilizátor emulzí a zahušťovadlo. Využívá se i ve farmaceutickém průmyslu.

Výroba

Připravuje se chemickým způsobem z celulózy.

Nežádoucí účinky

U pokusných zvířat neměla látka žádné negativní účinky, u lidských dobrovolníků trpících střevními potížemi se dokonce po dvou měsících pravidelného podávání tyto zdravotní potíže zlepšily.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je ethylhydroxyethylcelulóza jako přídatná látka do potravin zakázána. V USA se do potravin přidávat nesmí.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?