Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E477 - Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Bílé voskovité vločky, perličky nebo pevné látky.

Použití

Jedná se o emulgátory a stabilizátory, které se uplaťují při pečení bábovek, dortů a podobných výrobků, v nichž napomáhají smísení tuku s tekutinou, stabilizují vzniklé emulze a podporují spojení vzduchu a tuku. Objevují se v různých tucích, margarínech, majonézách, instantních polévkách a sušeném nebo ochuceném mléku.

Výroba

Připravují se částečnou esterifikací propylenglykolu některými mastnými kyselinami.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné negativní účinky.

Doplňující informace

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. Tyto látky nebyly dříve v ČR povoleny, nyní se smějí přidávat do některých vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků, emulgovaných tuků pro pekařské účely, nemléčných náhrad mléka a smetany, zmrzlin, cukrovinek na bázi cukru, dezertů a přípravků nahrazujících smetanu ke šlehání (platí pro celou EU). Povoleny jsou rovněž v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?