Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E495 - Monopalmitát sorbitolu

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Sorbitan Monopalmitate, JEFCA [ kniha ]

Charakteristika

Krémově zbarvené až hnědé vločky nebo tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachem.

Použití

Emulgátor využívaný v pekařských a cukrářských výrobcích, v nichž může svými účinky zastoupit jiný, podobný emulgátor – monostearát sorbitolu (E491).

Výroba

Vzniká zahříváním sorbitolu s kyselinou palmitovou.

Nežádoucí účinky

U této látky se neprojevily žádné negativní vedlejší účinky.

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V ČR v minulosti nebyla povolena, dnes se přidává do stejných potravin, do nichž je bezpečné přidávat emulgátor E491 (platí pro celou EU). V USA a v Austrálii se tato látka v potravinách objevit nesmí.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?