Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E503 - Uhličitan amonný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Uhličitan amonný - Wikipedie [ web ]

Ammonium bicarbonate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Uhličitan amonný je bílá krystalická nebo práškovitá látka; hydrogenuhličitan amonný je bílý prášek bez zápachu, který je pouze částečně rozpustný ve vodě. setkat se můžeme i s označením 503(i) uhličitan amonný nebo 503(ii) hydrogenuhličitan amonný

Použití

Uhličitany amonné se používají jako kypřící látky a přísady upravující pH. Objevují se v pekařských výrobcích a prášcích do pečiva; často tvoří kypřící látky ve slaném pečivu a v sušenkách.

Výroba

Uhličitan amonný se průmyslově připravuje vstřikováním amoniaku do roztoku oxidu uhličitého nebo zahříváním směsi chloridu či síranu amonného a křídy. Hydrogenuhličitan amonný se obvykle získává proháněním plynného oxidu uhličitého koncentrovanou amonnou vodou.

Nežádoucí účinky

Lidské tělo běžně snáší určité množství uhličitanových i amonných iontů, protože jde o běžné součásti metabolismu. V menších množstvích – jako přídatné látky do potravin – jsou tedy uhličitany amonné bezpečné. Pokud jde o vyšší množství, ta mohou způsobovat potíže, například podráždění pokožky na rukou při práci s těstem nebo problémy související s nerovnováhou kyselého a zásaditého prostředí v těle.

Doplňující informace

Uhličitan amonný může sloužit jako krmivo pro zvířata. Hydrogenuhličitan amonný se využívá i ve zdravotnictví jako prostředek k odkašlávání a jako látka k pročištění střev. V ČR (celé EU) smějí být uhličitany amonné přidávány téměř ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V nezbytném množství je lze přidávat i do kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. V USA je jejich použití v potravinách rovněž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?