Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E504 - Uhličitany hořečnaté

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Uhličitan hořečnatý - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bílé práškovité látky. Setkat se můžeme i s podrobnějším rozdělením 504(i) uhličitan hořečnatý nebo 504(ii) hydrogenuhličitan hořečnatý.

Použití

Uhličitany hořečnaté jsou zdrojem hořčíku nezbytného pro náš organismus. Jsou to stabilizátory, protispékavé látky a plnidla přidávaná do sypkých směsí, žvýkaček, cukrovinek, majonéz, instantních polévek a kuchyňské soli, v níž zamezují hrudkovatění. Zároveň jde o látky využívané k výrobě kakaa a ke zpracovávání pitné vody.

Výroba

Jakožto magnezit nebo dolomit se uhličitan hořečnatý nachází v přírodních ložiscích. Průmyslově se vyrábí elektrolytickou reakcí kovů obsahujících hořčík a oxidu uhličitého.

Nežádoucí účinky

Jde zřejmě o zdraví neškodné látky bez negativních vedlejších účinků.

Doplňující informace

Uhličitan hořečnatý funguje jako dobrý pohlcovač vlhkosti, takže se využívá ve sportu k lepším úchopům – například v horolezectví nebo v gymnastice. V ČR (celé EU) je jejich použití jako přídatných složek do potravin povoleno; stejná situace je i v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?