Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E504 - Uhličitany hořečnaté

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Uhličitan hořečnatý - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bílé práškovité látky. Setkat se můžeme i s podrobnějším rozdělením 504(i) uhličitan hořečnatý nebo 504(ii) hydrogenuhličitan hořečnatý.

Použití

Uhličitany hořečnaté jsou zdrojem hořčíku nezbytného pro náš organismus. Jsou to stabilizátory, protispékavé látky a plnidla přidávaná do sypkých směsí, žvýkaček, cukrovinek, majonéz, instantních polévek a kuchyňské soli, v níž zamezují hrudkovatění. Zároveň jde o látky využívané k výrobě kakaa a ke zpracovávání pitné vody.

Výroba

Jakožto magnezit nebo dolomit se uhličitan hořečnatý nachází v přírodních ložiscích. Průmyslově se vyrábí elektrolytickou reakcí kovů obsahujících hořčík a oxidu uhličitého.

Nežádoucí účinky

Jde zřejmě o zdraví neškodné látky bez negativních vedlejších účinků.

Doplňující informace

Uhličitan hořečnatý funguje jako dobrý pohlcovač vlhkosti, takže se využívá ve sportu k lepším úchopům – například v horolezectví nebo v gymnastice. V ČR (celé EU) je jejich použití jako přídatných složek do potravin povoleno; stejná situace je i v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?