Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E509 - Chlorid vápenatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Chlorid vápenatý - Wikipedie [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bílá, jemně krystalická až práškovitá silně hygroskopická látka.

Použití

Tato látka upravuje pH a funguje jako protispékavá a zpevňující látka. Lze se s ní setkat v pekařských výrobcích, nealkoholických nápojích, masných produktech a uzeninách. Používá se jako zpevňující látka v konzervovaném ovoci a zelenině, v marmeládách, konzervovaných rajčatech a tavených sýrech. Při výrobě sýrů napomáhá srážení mléka a jako potravní doplněk slouží k obohacování potravin vápníkem. Dále změkčuje vodu používanou k výrobě piva a používá se k úpravám pitné a stolní vody. V bezvodé formě je přidáván jako vysoušecí přísada do organických kapalin a plynů.

Výroba

Lze jej připravit reakcí uhličitanu vápenatého a kyseliny chlorovodíkové nebo Solvayovým procesem. Rovněž se vyskytuje v přírodě v minerálních ložiscích.

Nežádoucí účinky

Požití může ve výjimečných případech vyvolat žaludeční nebo srdeční potíže, ale za běžných podmínek se jedná o bezpečnou látku vhodnou jako přísada do většiny potravin. 

Doplňující informace

Látka je povolena jak v ČR (celé EU) tak v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Letenské prase aneb zabijačka v muzeu

Nevíte co o víkendu? Kdo v sobotu 22.1. budete v Praze, tak Národní zemědělské…

Konec titanové běloby!

E 171 - oxid titaničitý neboli titanová běloba mizí ze seznamu povolených…

Je potřeba se ještě pořád bát hormonů a antibiotik?

Kuřecí maso plné hormonů a antibiotik? Použití růstových hormonů a antibiotik…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?