Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E509 - Chlorid vápenatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Chlorid vápenatý - Wikipedie [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bílá, jemně krystalická až práškovitá silně hygroskopická látka.

Použití

Tato látka upravuje pH a funguje jako protispékavá a zpevňující látka. Lze se s ní setkat v pekařských výrobcích, nealkoholických nápojích, masných produktech a uzeninách. Používá se jako zpevňující látka v konzervovaném ovoci a zelenině, v marmeládách, konzervovaných rajčatech a tavených sýrech. Při výrobě sýrů napomáhá srážení mléka a jako potravní doplněk slouží k obohacování potravin vápníkem. Dále změkčuje vodu používanou k výrobě piva a používá se k úpravám pitné a stolní vody. V bezvodé formě je přidáván jako vysoušecí přísada do organických kapalin a plynů.

Výroba

Lze jej připravit reakcí uhličitanu vápenatého a kyseliny chlorovodíkové nebo Solvayovým procesem. Rovněž se vyskytuje v přírodě v minerálních ložiscích.

Nežádoucí účinky

Požití může ve výjimečných případech vyvolat žaludeční nebo srdeční potíže, ale za běžných podmínek se jedná o bezpečnou látku vhodnou jako přísada do většiny potravin. 

Doplňující informace

Látka je povolena jak v ČR (celé EU) tak v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?