Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E513 - Kyselina sírová

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Kyselina sírová - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Bezbarvá až lehce hnědá žíravá kapalina olejovité konzistence. Při manipulaci s touto kyselinou je nutná velká opatrnost. 

Použití

V potravinách působí kyselina sírová jako okyselující látka. Používá se při výrobě potravinářských přísad a napomáhá při zpracování potravin, například alkoholických nápojů a sýrů, do nichž se přidává v bezpečných množstvích. Kyselina sírová nachází uplatnění i mimo potravinářství – při výrobě průmyslových hnojiv, chemikálií, plastů, léčiv a barviv.

Výroba

Probíhá třístupňově, přičemž na počátku je oxid siřičitý, ve druhé fázi oxid sírový a výsledným produktem sama kyselina.

Nežádoucí účinky

Při kontaktu koncentrované kyseliny sírové s pokožkou dochází k závažnému poleptání, vdechnutí jejích výparů může způsobit vážně poruchy dýchání a její požití může být až smrtelné. V množstvích přidávaných do potravin je to však bezpečná látka.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je stejně jako v USA povolena. Např. v Austrálii je ale zakázána.


Nejnovější články

Přijďte na BODYFEST!

Své zdraví máte ve svých rukou, víc než si myslíte!

Recept od... Penny potřetí ...

Máme tady další recept od našich podporovatelů - tentokrát křehká krůtí prsa.

GHI nebo přepuštěné máslo?

Ghi- není potřeba kupovat za velké peníze. Vyrobte si doma sami přepuštěné…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?