Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E513 - Kyselina sírová

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Kyselina sírová - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Bezbarvá až lehce hnědá žíravá kapalina olejovité konzistence. Při manipulaci s touto kyselinou je nutná velká opatrnost. 

Použití

V potravinách působí kyselina sírová jako okyselující látka. Používá se při výrobě potravinářských přísad a napomáhá při zpracování potravin, například alkoholických nápojů a sýrů, do nichž se přidává v bezpečných množstvích. Kyselina sírová nachází uplatnění i mimo potravinářství – při výrobě průmyslových hnojiv, chemikálií, plastů, léčiv a barviv.

Výroba

Probíhá třístupňově, přičemž na počátku je oxid siřičitý, ve druhé fázi oxid sírový a výsledným produktem sama kyselina.

Nežádoucí účinky

Při kontaktu koncentrované kyseliny sírové s pokožkou dochází k závažnému poleptání, vdechnutí jejích výparů může způsobit vážně poruchy dýchání a její požití může být až smrtelné. V množstvích přidávaných do potravin je to však bezpečná látka.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je stejně jako v USA povolena. Např. v Austrálii je ale zakázána.


Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?