Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E516 - Síran vápenatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Používá se jako regulátor kyselosti, plnidlo, nosná a zpevňující látka. Využívá se k obohacování látek o vápník. Přírodní ložiska se nachazí v Evropě a Americe. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Bílý až světle žlutý prášek bez zápachu a chuti. Rozpouští se ve vodě, naopak v etanolu jej nelze rozpustit prakticky vůbec.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, jako protispékavá a kypřící látka, látka zlepšující a zpevňující těsto, zahušťovadlo marmelád, zakonzervovaného ovoce, nosič peroxidů pro bělení mouky a sýrů (v některých zemích není povoleno), zabraňuje ztrátám barevnosti. Používá se při výrobě sýrů jako niva, gorgonzola, cottage. Zakonzervovává sladké papriky, rajčata, brambory. Může se použít v zubních pastách jako abrazivum, absorbuje vzdušnou vlhkost – vytvoří hydratovanou sůl a ztvrdne. 

Výroba

Minerál se přirozeně vyskytuje v Evropě i Americe. Získáváme jej i průmyslově.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Některé zdroje uvádějí, že při nadměrné konzumaci může vyvolat krvácení.

Doplňující informace

Kód CAS: 7778-18-9. V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo dětskou výživu a další potraviny. V USA je používání látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Je libo brouk nebo červík?

Hmyz jako jídlo budoucnosti? Ne, už teď je možné ho zařadit do svých jídelníčků!

Rostlinné nebo živočišné?

Zájem konzumentů o tzv. rostlinné alternativy mléka, mléčných výrobků, ale i…

Varné typy brambor

Blíží se nám Vánoce a bramborové saláty. jaké typy brambor použít aby se nám…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?