Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E518 - Síran hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Síran hořečnatý tvoří bezbarvé krystaly nebo zrnitý krystalický prášek bez zápachu. Používá se hlavně jako výživový doplněk, nebo jako látka s protispékavým a zpevňujícím účinkem. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Snadno rozpustný ve vodě, málo rozpustný v glycerinu, omezeně rozpustný v etanolu.

Použití

Síran hořečnatý se používá jako doplněk stravy, upravuje pH, napomáhá zpracování potravin. najdeme jej v pečícím prášku, přidává se do sojového mléka, sýrů cottage, mléka, chleba, piva. Má protispékavé a zpevňující účinky.

Výroba

Získává se z mořské vody po jejím odpaření z vápencových ložisek, nebo chemickou syntézou.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky nebyly prokázány, v těle se běžně vyskytuje ve formě iontů a pro lidský organismus je bezpečný. Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

Kód CAS: 7487-88-9. Tato látka se v EU (ČR) nepovažuje za přídatnou látku.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Přijďte na BODYFEST!

Své zdraví máte ve svých rukou, víc než si myslíte!

Recept od... Penny potřetí ...

Máme tady další recept od našich podporovatelů - tentokrát křehká krůtí prsa.

GHI nebo přepuštěné máslo?

Ghi- není potřeba kupovat za velké peníze. Vyrobte si doma sami přepuštěné…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?