Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E518 - Síran hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Síran hořečnatý tvoří bezbarvé krystaly nebo zrnitý krystalický prášek bez zápachu. Používá se hlavně jako výživový doplněk, nebo jako látka s protispékavým a zpevňujícím účinkem. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Snadno rozpustný ve vodě, málo rozpustný v glycerinu, omezeně rozpustný v etanolu.

Použití

Síran hořečnatý se používá jako doplněk stravy, upravuje pH, napomáhá zpracování potravin. najdeme jej v pečícím prášku, přidává se do sojového mléka, sýrů cottage, mléka, chleba, piva. Má protispékavé a zpevňující účinky.

Výroba

Získává se z mořské vody po jejím odpaření z vápencových ložisek, nebo chemickou syntézou.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky nebyly prokázány, v těle se běžně vyskytuje ve formě iontů a pro lidský organismus je bezpečný. Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

Kód CAS: 7487-88-9. Tato látka se v EU (ČR) nepovažuje za přídatnou látku.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?