Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E520 - Síran hlinitý

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Plnidla

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Síran hlinitý slouží k regulaci kyselosti a ke zpevňování konzervované zeleniny a masa. Bezbarvé krystaly rozpustné ve vodě, bez zápachu s mírně nasládlou chutí.

Použití

Používá se jako zpevňující látka v nakládané zelenině (výroba sladkokyselých okurků v nálevu), konzervovaných masných výrobcích. Upravuje pH a zamezuje přítomným kovům urychlovat nežádoucí reakce, které mohou vést ke snížení kvality produktů (změna barvy, konzistence, žluknutí). Dále se s ním můžeme setkat v některých deodorantech. Síran hlinitý se používá hlavně v chemickém průmyslu pro čištění odpadních vod – používá se jako koagulační nebo flotační činidlo – ve vodě vytvoří shluky nečistot, které se následně nechávají samovolně sedimentovat v sedimentačních nádržích.

Výroba

Síran hlinitý lze získat přidáním oxidu, uhličitanu nebo hydroxidu hlinitého do kyseliny sírové. Může se získávat z odpadového hliníku. Produktem jsou bílé nebo bezbarvé krystalky, které se snadno rozpouští ve vodě, nezapáchající s mírně nasládlou chutí

Nežádoucí účinky

Zvýšený příjem hliníku do lidského organismu může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby. Hliník je mírně toxický při požití ústy nebo injekční stříkačkou, může ovlivňovat reprodukci.

Doplňující informace

Kód CAS: 17927-65-0. Použití v potravinách je v EU (ČR) povoleno do proslazeného ovoce nebo vaječného bílku ve zpracovaných produktech. V USA je jeho použití také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?