Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E529 - Oxid vápenatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Oxid vápenatý slouží k úpravě pH, používá se jako zpevňující, protispékavá nebo zlepšující látka. Považuje se za bezpečný, lze jej použít jako zdroj vápníku. Oxid vápenatý vzniká jako bílá až našedlá hmota nebo granule, případně jako bílý až špinavě bílý prášek, bez zápachu. Lakmusový papírek na něj reaguje alkalicky. Ve vodě je slabě rozpustný, v etanolu jej nerozpustíme vůbec, v glycerolu se rozpouští zcela.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti například u některých potravin, v pekařství a cukrářství zlepšuje kvalitu těsta, působí protispékavě například při výrobě sladkostí. Používá se při výrobě některých druhů piva, ovocných šťáv. Najdeme jej ve sterilizovaném hrášku nebo jiných konzervách. 

Výroba

Vyrábí se chemickou cestou - zahříváním uhličitanu vápenatého při 500°C, vzniká oxid vápenatý a oxid uhličitý, který uniká do vzduchu. 

Nežádoucí účinky

V běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví a je považován za bezpečnou přídatnou látku. Lze jej použít jako zdroj vápníku.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA a Austrálii je tato látka povolena.


Nejnovější články

Přijďte na BODYFEST!

Své zdraví máte ve svých rukou, víc než si myslíte!

Recept od... Penny potřetí ...

Máme tady další recept od našich podporovatelů - tentokrát křehká krůtí prsa.

GHI nebo přepuštěné máslo?

Ghi- není potřeba kupovat za velké peníze. Vyrobte si doma sami přepuštěné…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?