Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E900 - Dimethylsilikonový olej

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E900 : Dimethyl-polysiloxane [ web ]

Charakteristika

Používá se jako prostředek proti pěnivosti, zabraňuje tvorbě pěny, používá se jako protispékavá látka a také zabraňuje prskání oleje. Jedná se o čirou bezbarvou viskózní kapalinu.Své použití má i ve zdravotnictví. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. 

Použití

Používá se jako přípravek proti tvorbě pěny například při výrobě vína, marmelád, cukru, kvasnic, želatiny, žvýkaček, instantní kávy, kávových produktů, mléčných a ovocných šťáv, sirupů a podobně. Zabraňuje prskání tuků a olejů. Své použití má i jako protispékavá látka. Může se používat i jako ochranný film při přepravě například banánů – brání vzniku hnědých skvrn, otlaků a podobně.

Výroba

Získává se z oxidu křemíku nebo z látek obsahujících polysiloxan. Polydimethylsiloxan se často užívá přímo v dodávaném stavu nebo jako kapalina, obsahující 4 % až 5 % silikagelu, případně ve formě vodné emulze, která vedle silikagelu obsahuje též emulgační a konzervační přísady. Z kapalin, obsahujících silikagel, lze polydimethylsiloxan izolovat odstředěním při cca 20 000 ot./min.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 – 1,5mg na kilogram živé váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, která může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství. Při vysokých dávkách může vyvolat nevolnosti.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno pro jeho odpěňovací účinek, jako protispékavá přísada například u žvýkaček a jako látka zabraňující prskání oleje a tuků. V USA se jedná o látku povolenou.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?