Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E953 - Isomalt

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Isomalt patří do skupiny cukerných alkoholů. Používá se jako zvlhčovadlo, stabilizátor, sladidlo, plnidlo, nosná látka a protispékává látka. Sladidlo je zhruba o polovinu méně sladší než stolní cukr a obsahuje jen polovinu energie (kalorií), má velmi malý glykemický index. V ústech nezanechává žádnou nepříjemnou chuť. Ve spojení s ostatními cukernými alkoholy se zvyšuje jeho sladivost, proto pro dosažení stejné sladivosti jako běžným cukrem stačí desetkrát menší množství, než při použití stolního cukru. Zvyšuje sladivost syntetických sladidel - aspartamu a acesulfamu K.

Použití

Používá se jako umělé sladidlo do nízkoenergetických potravin, do cukrovinek, zmrzlin, dezertů, džemů, dortových krémů, žvýkaček, čokolády.

Výroba

Isomalt se vyrábí z cukrové řepy.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky, v těle se přemění z 50% na glukózu, z 25% na sorbitol a z 25% na mannitol. Výhoda Isomaltu je, že oproti běžnému cukru nezpůsobuje zubní kaz. Při nadměrné konzumaci může vyvolat žaludeční potíže, nadýmání nebo průjmy.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka je 0-25mg/kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je použití isomaltu povoleno do potravin pro diabetiky a potravin se sníženou energetickou hodnotou, kde se používá jako náhradní sladidlo. V ostatních případech je použití povoleno, kromě dětské výživy, ryb, likérů.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pozor na šproty!!!

Tisková zpráva SVS ze dne 15. 7. 2019 – stahují se z trhu uzené šproty v oleji,…

Himalájská sůl

Himalájská sůl - zázrak, nebo předražený nesmysl?

Tavené sýry a klamání zákazníka!

Tváří se jako přírodní, ale opakovaně se v nich objevily fosfáty. O jaké sýry…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?