Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E957 - Thaumatin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla

Bezpečné

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o směs intenzivních proteinů rostliny Thaumatococcus daniellii, která se vyskytuje v západní Africe. Je přibližně 2000 - 3000krát sladší než běžný cukr. Neobsahuje žádné kalorie. Po staletí bylo sladidlo využíváno místními obyvateli. Vzhledem k jeho chuti (vůně po lékořici) a dobré slučitelnosti s ostatními sladidly, se používá zejména jako zvýrazňovač chuti. Nezpůsobuje kažení chrupu. Má zpožděný nástup sladké chuti, která ale přetrvává několik minut.

Použití

Z uvedených důvodů je látka používání k výrobě mnoha sladkostí, žvýkaček, nápojů apod. Dále je látka využívána k výrobě zubních past, vitamínových přípravků, v krmivech pro zvířata a další. Dle výzkumů látka nemá žádné nežádoucí účinky. Často se používá v Japonsku.

Výroba

Získává se vodní extrakcí proteinů ze západoafrické trvalé rostliny Thaumatococcus daniellii.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila, že látka nemá žádné toxické, karcinogenní, mutagenní, teratogenní, alergické a jiné účinky. Výše uvedené potvrzuje fakt, že bylo sladidlo po staletí využíváno místními obyvateli západní Afriky a nebyly zjištěny nežádoucí účinky. Konzumace velkého množství může fungovat jako projímadlo.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání thaumatinu,v omezeném množství a do vybraných výrobků, povoleno. V USA je používání látky také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?