Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E959 - Neohesperidin DC

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Bezpečné

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o syntetické sladidlo, přípravek ke zvýraznění chuti a aroma, regulátor chuti. Látka je mnohonásobně sladší než běžný stolní cukr (asi 1000x) a má lehkou chuť mentolu. V hořkých potravinách snižuje hořkost a dodává sladší chuť.

Použití

Používá se v pekařských výrobcích, nápojích, snídaňových cereáliích, sýrech, žvýkačkách, koření, vaječných výrobcích, rybích produktech, mražených ovocných zmrzlinách, želé, instantní kávě či čaji, džemech, mléčných produktech, ořechových výrobcích, sladkých omáčkách. Využívá se také v pivovarnictví, do zubních past či ústních vod. Používá se také jako přísada do krmiv.

Výroba

Vyrábí se extrahováním hořké látky (neohesperidin) z grapefruitových slupek, nezralých pomerančů. Tato látka je ošetřena louhem a přeměněna na Neohesperidin DC.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Látka má status GRAS (generally recognized as safe). V ČR (celé EU) se smí používat v omezeném množství. V USA není látka povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pro veřejnost přístupnější proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti…

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách.

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z…

Další snižování používání antibiotik u zvířat

Strategický plán Ministerstva zemědělství počítá s dalším snižováním používání…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?