Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Bezlepkové potraviny

Publikováno: 12.03.2024     Autor: dTest - převzato

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním potížím, pro jiné je to dobrovolná volba životního stylu. Ať tak či tak, když sáhnete po bezlepkových potravinách, spoléháte na to, že v nich lepek skutečně chybí.


Bezlepková výživa: Co to znamená?

Lepek neboli gluten je bílkovina nacházející se v obilninách, jako jsou pšenice, ječmen, žito a oves. Přestože je součástí lidského jídelníčku již 10 000 let, řadě konzumentů způsobuje zdravotní potíže. Nejčastěji se zmiňují celiaci, jejichž tělo reaguje na lepek zánětem střevní sliznice. Nepříjemné problémy gluten však vyvolává i u alergiků či těch, kteří trpí jinou nesnášenlivostí lepku. Jediným řešením těchto problémů je eliminace lepku z jídelníčku.

Výběr správných bezlepkových potravin: Jak na to?

Pokud se vás bezlepková strava týká, je důležité vědět, jak vybírat správné potraviny. Prvním krokem je čtení etiket. Potraviny označené jako „bez lepku“ musejí splňovat předepsané limity, což znamená, že obsah lepku nesmí překročit 20 mg/kg. Navíc můžete hledat speciální logo s podobným významem. Nejznámějším je „přeškrtnutý klas“, který bezlepkovým výrobkům uděluje asociace AOECS.

Předpisy kromě bezlepkových potravin pamatují i na výrobky se sníženým obsahem lepku. Poznáte je podle slov „velmi nízký obsah lepku“ – to vyjadřuje, že kilogram potraviny ukrývá nejvýše 100 mg lepku.

Druhou možností je zvážení přirozeně bezlepkových potravin. Příkladem mohou být pekařské výrobky z kukuřičné nebo rýžové mouky. Pamatujte však, že i při výběru těchto potravin je důležité číst etikety a vyhnout se případným kontaminacím lepku během výroby.

Redaktoři d testu provedli jednoduchý test obsahu lepku v bezlepkových potravinách. Na kontrolu poslali 29 výrobků zahrnujících náhražky mouky, sušenky a kukuřičné chlebíčky. Všechny vzorky dodržely platnou legislativu.  Tzn., tam kde se stopové množství našlo, vždy bylo na etiketě napsáno, že mohou obsahovat stopy lepku. Ukázalo se tedy, že pokud se etiketa zmiňuje o stopách lepku, nelze nad tím mávnout rukou.

 

Publikováno v časopise 2/2024

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?