Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Buřty na ohýnku? Ale které...

Publikováno: 02.07.2023     Autor: dTest - převzato

Každý rok se výrobci snaží pro grilovací sezónu připravit něco nového. Přesto se v popředí zájmu spotřebitelů stále drží tradiční špekáčky. Jak se liší kvalita špekáčků ze supermarketu a od malých producentů? A jak se změnilo jejich složení za posledních 9 let?


Redaktoři časopisu dTest po devíti letech opět připravili test špekáčků. Dozvěděli  se nejen jak se liší kvalita špekáčků ze supermarketu a od malých producentů, ale také zda se špekáčky za devět let změnily.

Vzorky byly vybrány poměrně velkoryse. Celkem do laboratoře zamířilo 18 výrobků různých značek a parametrů. Své zástupce mezi nimi měly špekáčky privátních značek řetězců Albert, Billa, Lidl, Penny, Tesco, včetně vlastních produktů hypermarketu Globus. Společnost jim dělaly výrobky velkých společností, ale i od menších firem, například Davelské špekáčky. Stejně pestrá byla i deklarovaná kvalita. Testované špekáčky se lišily co do obsahu masa i použitých ingrediencí. Své místo v testu tak našly i špekáčky bez éček.

Změna oproti 9ti letům? Aktuální špekáčky obsahovaly vyšší množství masa a méně tuku. Obsah masa se totiž pohyboval od 60,9 % (Kaufland Jarmark Špekáčky) až po 97,2 % (Albert Gril Špekáčky). Pro srovnání můžeme doplnit, že v roce 2014 testované špekáčky obsahovaly 48 až 77 % masa. Za devět let se tak situace o dost zlepšila. Méně příjemným zjištěním byla o trochu vyšší slanost letošních vzorků. V roce 2014 vycházel průměrný obsah soli na 1,8 %, letos to jsou 2 %. Možná však někoho překvapí informace, že i přesto jsou špekáčky méně slané než výběrová šunka. U té loňský test (dTest 4/2022) nacházel v průměru 2,4 % soli.

Dá se věřit etiketám?

Chemické analýzy zjišťovaly obsah hlavních surovin: masa, tuku nebo soli. Umožnily nám jednak porovnat parametry špekáčků mezi sebou, jednak jsme mohli ověřit pravdivost údajů na obalech. Základní požadavky na kvalitu špekáčků najdeme ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. Ta pro ně předepisuje minimálně 40% obsah masa a maximálně 45% obsah tuku. Dobrá zpráva je, že navzdory podstatným rozdílům mezi jednotlivými výrobky všechny špekáčky bez problémů předepsané požadavky splnily. Řada z nich dokonce nabídla výrazně lepší kvalitu. Potěšující je, že jsme se tentokrát nesetkali ani se závažnými problémy s dodržením deklarovaných hodnot.

Zajímavou zkouškou bylo i měření obsahu dusitanů. Dusitany (zejména dusitan sodný neboli E 250) se v uzenářství používají jako konzervanty. Mají několik funkcí: chemickou reakcí udržují růžovou barvu výrobků a také brání růstu nežádoucích mikrobů, například klostridií. Ty jsou nebezpečné tvorbou jedu botulotoxinu. Samozřejmě ani dusitany nejsou bez chybičky. Aktuálně se nejvíce diskutuje o jejich chování za vysokých teplot, kdy se přetváří v karcinogenní nitrosaminy. I proto se jim někteří výrobci snaží vyhnout. Kvůli nim se Evropská unie zabývá myšlenkou výraznější regulace používání dusitanů při výrobě uzenin. Doma jejich vzniku můžeme zabránit snadno – nevystavovat růžové uzeniny s dusitany příliš vysokým teplotám a například pro grilování volit raději bílé klobásy.

Složením neurazí

Kromě  přesnosti výživových tabulek a deklarovaného podílu masa se řešily i vybrané ingredience v seznamu složek: škrob, zahušťující přísady, fosforečnany, barviva nebo živočišné bílkoviny. Potěšující je čisté složení sedmera značek Billa/Vocílka, Dacello, Lidl/Náš kraj, Lidl/Pikok Pure, Maso Brejcha, Naše Maso a Penny/Řezníkův talíř. U nich se ani na jednu ze sledovaných látek nenarazilo.  Naopak nejvíce pomocných ingrediencí byloi na etiketě špekáčků Tesco. 

A výsledky?

Test špekáčků dopadl vcelku dobře. Na prvním místě se usadily Albert Gril Špekáčky. Celkovou velmi dobrou známku si zasloužily také o něco levnější Globus špekáčky, Dacello Small Sausage, Lidl/Pikok Pure Špekáčky a Maso Brejcha Farmářské špekáčky. Nejvýhodnější poměr ceny a kvality předvedly Billa/Clever Špekáčky.  Na posledním místě pořadí najdeme Lidl/Náš kraj Špekáčky. Potrápil je zajímavý problém – obsahovaly méně tuku, než deklarovaly na obalu.

Publikováno v časopise 6/2023

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?