Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Bylinné čaje a jejich léčivé účinky

Publikováno: 07.06.2010     Autor: Neznámý


Také známé jako bylinkové čaje nebo bylinné čaje. Jedná se o kombinaci vroucí vody s květy či listy nebo stonky bylin. Bylinné čaje mohou poskytnout vynikající podporu pro náš organismus a mohou pomoci při nemoci, které nás trápí. Například při nemoci jako je chřipka, diabetes, srdeční choroby a další.

Mnoho lidí našlo úspěch ve využívání bylinných čajů bez nutnosti braní léků, které jsou předepsané lékařem. Jestliže netrpíte závažnější nemocí, která by mohla váš život ohrozit, bylinkové čaje mohou lehce ovlivnit pohodu a vitalitu ve vašem životě. Určitý druh bylinkového čaje může posílit imunitní systém a zároveň tak pomůže ke zkrácení doby, když je někdo nemocný. Pití bylinkových čajů může napomoci například při redukci váhy, zácpě, žaludeční nevolnosti a podobně. Každý druh bylin má jiné účinky a má také jiné blahodárné účinky na vaše zdraví.

Bylinné čaje jsou přirozeně bez kofeinu, to znamená, že není pití tohoto druhu čaje problémem především pro ženy v těhotenství, jelikož to nemá negativní vliv na zdraví vývin plodu. Jak už to tak, ale bývá, jako u většiny věcí, je lepší si raději promluvit se svým gynekolegem nebo lékařem o všech bylinných čajích, které budete s velkou pravděpodobností pít během těhotenství.


Účinky bylinkových čajů


Níže jsou popsány nejznámější a nejběžněji používané bylinky. Jednotlivé popisy a účinky vám pomohou učinit správné rozhodnutí o tom, jaké bylinky jsou pro vás bezpečné k výrobě bylinkového čaje.

Heřmánkový čaj


Používá se při trávících obtížích, dále má pozitivní účinky pro zklidnění nervů a úzkosti. Do uvařeného vývaru z heřmánku se namočí obklad, který se přikládá na vnějších rány, jako jsou strupy, hnisavé rány a škrábance. Dále se používá na zanícené a unavené oči.

Černý bez - květ


Čaj z květu černého bezu se nejvíce pije při chřipce a nachlazení. Říká se že má zklidňující účinky, působí protizánětlivě a podporuje pocení. Také je vhodný při kašli a při senné rýmě.

Meduňka


Snižuje napěti a příznivě působí proti ospalosti. Zlepšuje trávení, zklidňuje podrážděnou náladu a nervy. Nejlepší a nejsilnější je pokud je čaj uvařený z čerstvých listů meduňky.

Lipový květ


Má uklidňující účinky pro nervové napětí, stres a mysl. Říká se, že tiší bolest hlavy. Dále zmírňuje teplotu vyvolanou nachlazením a chřipkou. Napomáhá při usínání.

Šípkový čaj


Je bohatý na vitamín C, používá se jako prevence při nachlazení. Šípkový čaj se vyrábí z plodů šípku, které se rozdrtí a zalijí se vroucí vodou.

Mateřídouška


Doporučuje se při nachlazení, chřipce a infekce jako je zánět vedlejších nosních dutin a při zánětu uší. Ulevuje od bolesti a má povzbuzující účinky.

Kopřiva

Obsahuje vitamíny a je bohatým zdrojem železa. Může pomáhat při alergiích jako je senná rýma a kopřivka.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?