Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co Vy a vláknina?

Publikováno: 29.03.2021     Autor: Slunew

Vláknina - v čem je prospěšná a proč ji naše tělo potřebuje, kde ji najdeme a kolik ji vlastně máme denně sníst?


Příjem vlákniny u naší populace je nedostatečný, činí okolo 10 – 15 g vlákniny za den :(

Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je okolo 20 – 30 g!

Vláknina se řadí mezi jednu z důležitých složek potravy. Nemůžeme ji ale považovat přímo za živinu, protože našemu organismu nedodává energii - náš trávicí trakt nemá enzymy, které by štěpily polysacharidy vlákniny. Některé druhy vlákniny mohou být však fermentovány (kvašeny) působením střevních bakterií.

Mezi pozitivní účinky vlákniny na lidské zdraví patří zejména:

  • Snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku
  • Zpomalení vstřebávání cukru do krve (vyrovnaná hladina glykémie)
  • Snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi

 Obecně lze vlákninu rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná (fermentovatelná) vláknina

Tento druh vlákniny po příchodu do trávicího traktu dokáže absorbovat vodu a nabobtnat, vytváří v žaludku viskózní roztok až gel, který zpomaluje jeho vyprazdňování a prodlužuje pocit sytosti.

Slouží také jako potrava pro mikroorganismy ve střevě, bývá označována jako prebiotikum. Dnes již s jistotou víme, že mikrobiální složení střeva (mikrobiom) je jeden z faktorů, který výrazně ovlivňuje naše zdraví.

Nerozpustná (nefermentovatelná) vláknina

Nerozpustná vláknina se v zažívacím traktu nemění na viskózní roztok (gel) a ve střevě nefermentuje. Zvětšuje objem tráveniny, čímž zlepšuje střevní peristaltiku (pohyby střev). Je vhodná při úprav zácpy.

Aby vláknina plnila svoji funkci, je důležité dodržovat pitný režim.

Mezi nejvýznamnější zdroje vlákniny patří:

  • Ovoce a zelenina (jablka a citrusové plody)
  • Celozrnné obiloviny (ovesné vločky, bulgur, jáhly, neloupaná rýže, quinoa)
  • Výrobky z celozrnné mouky (celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, kuskus)
  • Luštěniny (fazole, cizrna, hrách, čočka)
  • Ořechy a semena (mandle, lněné semínko, vlašské ořechy)

Jak jsme na tom s konzumací vlákniny?

Vláknina je všeobecně prospěšná součást naší stravy. Vzhledem k nadměrné konzumaci vysoce průmyslově zpracovaných potravin, masných výrobků a bílé mouky ve stravě dnešní populace nepřijímáme vlákniny dostatek.

Příjem vlákniny u naší populace je nedostatečný, činí okolo 10 – 15 g vlákniny za den. Doporučená denní dávka je však 20 – 30 g. Pro dospělého člověka.

Toto množství si s přehledem zajistíme, pokud se nebudeme vyhýbat konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin.

Zdroj: https://www.solen.cz/pdfs/med/2009/04/09.pdf

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?