Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Publikováno: 16.03.2024     Autor: Hana Nova

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní funkce – negativně ovlivňují paměť, myšlení i úsudek. Lze se jí bránit?


Alzheimerova choroba vede ve svém důsledku k těžkému intelektuálnímu úpadku. Bohužel na ni zatím neexistuje lék. Zatím není vědecky prokázáno, že by vzniku této choroby bylo možné úplně zabránit, je ale možné eliminovat rizikové činitele.

Mezi nejrizikovější faktory patří nezdravý životní styl. Nejhorší je kouření, sedavý způsob života a nadměrné pití alkoholu nebo konzumace smažených, tučných a sladkých potravin. Doporučené množství soli je 5 gramů na den, což je zhruba jedna čajová lžička, ale včetně soli přidané v potravinách. Obsah cukru v jedné kostce jsou 4 gramy, přičemž doporučené denní množství přidaných cukrů odpovídá asi 24 gramům, tedy 6 kostkám cukru, 16 gramů alkoholu, což obsáhne třeba 1 pivo nebo sklenka vína. Tak si sáhněte každý do svědomí, jak jste na tom s těmito „špatnými“ návyky.

A jak jste na tom s těmi dobrými? Co našemu mozku prospívá? Obecně platí, že co je dobré pro zdravé srdce a cévy, je dobré i pro mozek. Naše mozkové buňky můžeme ochránit i pravidelnou konzumací vitaminu A, který najdeme například ve vaječném žloutku, játrech nebo mléčných výrobcích. Klíčovou roli hraje také vitamin E. Ten se hojně vyskytuje třeba v, listové zelenině nebo oříškách. Pak určitě i antioxidanty. Ty najdeme v zeleném čaji, bylinkách, zelenině a ovoci. A pak nesmíme zapomenout ani na omega 3 mastné kyseliny, zejména ty z ryb, ale neuškodí nám ani ty z lněných nebo chia semínek.

No ale hlavně, aby naše strava tyto prospěšné látky obsahovala nesmí být příliš opracovaná – to neznamená, že máme jíst vše syrové, ale měli bychom se vyhnout vysoce zpracovaným potravinám.

zdroj: aktuality SZU

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?