Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak velké riziko v jídelníčku představují nitrosaminy?

Publikováno: 25.04.2023     Autor: Slunew

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v potravinách při jejich přípravě a zpracování, vyvolává zdravotní obavy.


Nitrosaminy jsou reakčními produkty nitrosačních činidel (např. dusitany, oxidy dusíku nebo sekundární aminy) a mohou se tvořit v různých potravinách za podmínek zpracování v přítomnosti těchto reaktantů. Nitrosaminy byly zjištěny např. v uzených masných výrobcích, zpracovaných rybách, pivu a jiných alkoholických a nealkoholických nápojích, sýrech, sójové omáčce, olejích, zpracované zelenině a lidském mléce. Vznikají také tepelným zpracováním a jejich obsah v potravinách se tepelným zpracováním zvyšuje. Jedná se o látky s genotoxickými a karcinogenními vlastnostmi.

Úřad EFSA hodnotil ve vědeckém stanovisku toxicitu nitrosaminů pro zvířata a člověka, odhadl dietární expozici obyvatelstva Evropské unie (EU) nitrosaminům a posoudil rizika pro lidské zdraví obyvatelstva EU v důsledku odhadované expozice z potravy. Z hlediska výskytu nitrosaminů (ve významném množství) v potravinách se EFSA v rámci hodnocení zaměřil na 10 karcinogenních nitrosaminů vyskytujících se v potravinách.

Z hodnocení vyplývá, že expozice evropských spotřebitelů deseti genotoxickým a karcinogenním nitrosaminům v potravinách vyvolává obavy o zdraví u všech věkových skupin. Přestože prozatím nejdůležitější skupinou potravin, která přispívá k expozici nitrosaminům, je maso a masné výrobky, vyskytují se i v rostlinné stravě bohaté na sojové omáčce a technologicky více opracované zelenině!

Stanovisko úřadu EFSA bude sdíleno s Evropskou komisí, která s členskými státy EU projedná, jaká opatření v rámci řízení rizika jsou zapotřebí.


Vědecké stanovisko úřadu EFSA:

 

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?