Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jde se grilovat!

Publikováno: 07.06.2021     Autor: FÉR potravina

Teploty nám konečně stouply, takže oblíbené grilování patřící k letním dnům může naplno začít.


K létu kromě tepla a dovolených neodmyslitelně patří grilování. Tomu se na stránkách FÉR potraviny věnujeme každé léto. Letos tomu nebude jinak.

Nejprve se podívejte, co nabízí řetězce v již naložených masech. Ochutnali jsme a ohodnotili některé spolu s šéf kuchařem a redaktorkou Černých ovcí.

Připomenout si můžete i základní pravidla chutných burgerů nebo jak jsou na tom VEGE varianty.

Určitě není od věci si i připomenout pravidla bezpečného grilování. Všichni si přeci chceme pochutnat a ne následně řešit střevní a žaludeční obtíže.

Jaká by měla být pravidla pro „zdravé“ grilování?

·         Používat elektrický nebo plynový gril, v případě užití dřevěného uhlí použít odkapávací misku

·         Kupujeme kvalitní dřevěné uhlí, které hoří beze zbytku

·         Uhlíky musí žhnout, ne z nich šlehat plameny

·         Gril je vždy dobře očištěný od starého oleje a přípeků a dobře rozpálený

·         Kupujeme kvalitní suroviny – s vysokým podílem masa a nízkým obsahem tuku

·         Maso marinujeme – je křehčí, stačí kratší doba přípravy a bylinky v marinádách obsažené mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek

·         Maso a uzeniny nedáváme na gril zmrzlé, zchlazené lze dávat na gril pouze maso mleté nebo ryby

·         Odstraňujeme před pečením přebytečný tuk, po grilování zuhelnatělé části

·         Chceme-li mít jistotu pořádného propečení, lze předpřipravit v troubě a na grilu už jen dotvoříme kůrku

·         Pořádně si omýváme ruce i náčiní, které používáme a dbáme na to, aby nám syrové maso nebo odkapávající krev nekontaminovala zeleninu nebo už hotové pokrmy

·         Maso pravidelně otáčíme

·         Používáme kvalitní oleje vhodné pro vysoké teploty a marinády

Grilování nepředstavuje pouze přípravu jídla, ale je spojováno s pobytem na čerstvém vzduchu, s přáteli a příjemnou atmosférou. Což jsou faktory snižující dnes téměř všude přítomný stres. Občasná konzumace takto připravených pokrmů není pro organismus nikterak závadná, pokud se dodržují výše uvedená pravidla, ale nezapomínejte, že i zde platí rčení: všeho s mírou.



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Červi jako nová pochoutka?

Členské státy Evropské unie (EU) schválily návrh Evropské komise (EK), který…

Zdravé pečení?

Zdravý koláč? Záleží, co za koláč upečete. Pokud vyměníte bílý cukr za třtinový…

Je libo kozí sýr?

Někomu voní, jiným smrdí...jedni ho milují, jiní nemusí...inu kozí sýr. A jak…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?