Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jde se grilovat!

Publikováno: 07.06.2021     Autor: FÉR potravina

Teploty nám konečně stouply, takže oblíbené grilování patřící k letním dnům může naplno začít.


K létu kromě tepla a dovolených neodmyslitelně patří grilování. Tomu se na stránkách FÉR potraviny věnujeme každé léto. Letos tomu nebude jinak.

Nejprve se podívejte, co nabízí řetězce v již naložených masech. Ochutnali jsme a ohodnotili některé spolu s šéf kuchařem a redaktorkou Černých ovcí.

Připomenout si můžete i základní pravidla chutných burgerů nebo jak jsou na tom VEGE varianty.

Určitě není od věci si i připomenout pravidla bezpečného grilování. Všichni si přeci chceme pochutnat a ne následně řešit střevní a žaludeční obtíže.

Jaká by měla být pravidla pro „zdravé“ grilování?

·         Používat elektrický nebo plynový gril, v případě užití dřevěného uhlí použít odkapávací misku

·         Kupujeme kvalitní dřevěné uhlí, které hoří beze zbytku

·         Uhlíky musí žhnout, ne z nich šlehat plameny

·         Gril je vždy dobře očištěný od starého oleje a přípeků a dobře rozpálený

·         Kupujeme kvalitní suroviny – s vysokým podílem masa a nízkým obsahem tuku

·         Maso marinujeme – je křehčí, stačí kratší doba přípravy a bylinky v marinádách obsažené mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek

·         Maso a uzeniny nedáváme na gril zmrzlé, zchlazené lze dávat na gril pouze maso mleté nebo ryby

·         Odstraňujeme před pečením přebytečný tuk, po grilování zuhelnatělé části

·         Chceme-li mít jistotu pořádného propečení, lze předpřipravit v troubě a na grilu už jen dotvoříme kůrku

·         Pořádně si omýváme ruce i náčiní, které používáme a dbáme na to, aby nám syrové maso nebo odkapávající krev nekontaminovala zeleninu nebo už hotové pokrmy

·         Maso pravidelně otáčíme

·         Používáme kvalitní oleje vhodné pro vysoké teploty a marinády

Grilování nepředstavuje pouze přípravu jídla, ale je spojováno s pobytem na čerstvém vzduchu, s přáteli a příjemnou atmosférou. Což jsou faktory snižující dnes téměř všude přítomný stres. Občasná konzumace takto připravených pokrmů není pro organismus nikterak závadná, pokud se dodržují výše uvedená pravidla, ale nezapomínejte, že i zde platí rčení: všeho s mírou.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?