Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Je libo grilování?

Publikováno: 09.07.2018     Autor: FÉR potravina

S rozpukem léta, které přináší delší teplé večery, úměrně stoupá i čas strávený na zahrádkách a terasách s rozpáleným grilem. Grilování nepředstavuje pouze přípravu jídla, ale je spojováno s pobytem na čerstvém vzduchu, přáteli a příjemnou atmosférou. Tedy s faktory, které snižují všudypřítomný stres.


Výhodou grilování je, že u něj můžete zužitkovat téměř všechno – od pečiva, zeleniny, ryb a mořských plodů až po všechny druhy mas. Záleží jen na vás. V České republice se na grilech nejčastěji objevují kuřecí, vepřové a hovězí steaky, hamburgery z různých druhů mletého masa, ale roste také obliba grilované zeleniny, ryb či mořských plodů.

Grilování se možná zdá jako triviální činnost, kterou zvládne každý. Ale i tady platí některá pravidla, jejichž dodržováním můžete předejít celé řadě, převážně zdravotních, problémů.

Jaká úskalí na nás číhají?

Z hygienického hlediska je grilování nejméně bezpečnou přípravou pokrmů. Může při něm totiž docházet ke kontaminaci již tepelně upravených surovin syrovým masem nebo k tomu, že vlastní tepelná úprava není dostatečná. Grilování je totiž úprava pokrmů sálavým teplem při teplotách 250 až 300 °C. Zároveň by ale teplota uvnitř grilovaného masa neměla přesáhnout 100 °C. Je tedy velmi snadné na povrchu maso pálit a přitom ho mít uvnitř polosyrové. Abychom předešli onemocněním způsobených bakteriálními nákazami, musí být uvnitř masa dosaženo teploty 72 °C alespoň 10 minut. Je tedy lepší grilovat menší, tenčí plátky masa, aby se lépe propekly.

Problém může být i v marinádě – měla by být vždy čerstvá a vzhledem k venkovním teplotám v době „grilovaček“ by se měla vyndávat z lednice až těsně před grilováním.

Jaké suroviny vybrat?

No přeci ty ČESKÉ! Dobrou zprávou podloženou kontrolami je, že pokud budete kupovat vepřové z českých chovů, bude vše v pořádku beze zbytků antibiotik. I hovězí se dá dnes sehnat v podobné kvalitě. Pokud však nemáte možnost navštívit soukromého řezníka nebo získat masa přímo z chovů, tak se s klidným svědomím vydejte i do supermarketu. Třeba Penny Market má maso z českých chovů ve své privátní značce DOBRÉ MASO NA GRIL. Co se týká uzenin, tak i tady je většina výrobků privátní značky ŘEZNÍKŮV TALÍŘ českého původu a třeba Uherská klobása nebo slanina dosahují i na logo FÉR potravina.

Pokud před grilováním dáváte přednost opékání buřtů nad ohněm, tak si vyberte nejlépe opravdové špekáčky.



Diskuse k článku

anonymní uživatel | 13.09.2018 - 08:06

Super článek! My doma grilujeme nejen maso, ale i zeleninu, brambory a dokonce i ovoce! Ale je fakt, že po mase se u nás zapráší asi nejvíce :) Doporučuji pro všechny masožravce zkusit tento grilovací recept http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/drubez-na-grilu/kureci-prsa-s-jarni-cibulkou/

Přidat komentář

Nejnovější články

Pro veřejnost přístupnější proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti…

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách.

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z…

Další snižování používání antibiotik u zvířat

Strategický plán Ministerstva zemědělství počítá s dalším snižováním používání…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?