Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kávový speciál 3. díl -druhy kávy

Publikováno: 23.09.2021     Autor: Daniel Kalmus

Arabica nebo Robusta, jak je rozlišíme? A kolik práce stojí za jedním šálkem čerstvě uvařené kávy? To vše v dnešním třetím díle kávového speciálu, který vás krůček po krůčku provede napříč světem kávy.


Druhy kávy

Věděli jste, že existuje více jak 60 druhů kávy? Pro obchodní účely jsou ale nejdůležitější pouze dva. Které to jsou?

Jsou to právě Arabika a Robusta. Tyto dva druhy jsou pro trh nejdůležitější, v obchodě se s nimi tedy setkáme nejčastěji. Jak je od sebe odlišíme?

Káva Arabika

Kávovník typu arabika je náročnější na pěstování, vyžaduje více péče i lepší podnebí - od toho se pak odvíjí i cena, která je výrazně vyšší. Káva Arabika má více chuťových tonů, chutná po ovoci, čokoládě, oříškách a dalších specifických chutích. Oproti robustě obsahuje také menší množství kofeinu (asi o polovinu). Ve světové produkci Arabika zaujímá podstatně větší podíl, cca 80%.

Kávovník Robusta

Káva robusta se vyznačuje typicky zemitou, hořkou a pro někoho až nepříjemnou chutí. Rozdíl v ceně ve srovnání s arabikou je výrazně nižší. Robusta je méně náročná na pěstování a odolnější vůči škůdcům (není třeba velkého množství herbicidů).

Všechny výhody obou druhů lze však spojit do směsi zrnkové kávy. Směs obou káv se používá například pro přípravu espressa - dodává mu hořkost, krásnou pěnivost a zemitost těla kávy.


Pěstování kávy

Pěstování kávy, péče o ni a její sklizeň jsou velmi náročné. Celé to začíná zasazením kávových semen do speciálních pařenišť. Po vzklíčení rostlinek se tyto semenáčky přesadí do zastíněných školek a odkud jsou pak asi po 6 až 8 měsících přesazeny na plantáže.

Plantáže jsou chráněny před intenzivním slunečním svitem stromy zvanými Guamos. Květy kávovníku jsou bíle a připomínají svou vůní, barvou a vzhledem květy jasmínu.

Divoký kávovník může dosáhnout výšky 10 až 15 metrů. Na plantáži se však stromy prořezávají a upravují do výšky 1,5 až 3 metry pro zajištění vyšší úrody a snazší sklizně.

Keře Arabiky a Robusty rodí přibližně tři až čtyři roky po výsadbě, optimální úrodu dávají po dobu deseti let a maximální sklizeň poskytují dvacet až třicet let

Jeden kávovník obvykle dává půl kilogramu až kilogram surové kávy ročně. Při využití moderních metod pěstování dosahuje výnos 3 000 až 4 000 kg na hektar.

Sklizeň

Devět měsíců od objevení prvních květů plody dozrávají a mohou se sklízet. Sklizeň probíhá většinou ručně. Strojový sběr se používá na kávových plantážích v nižších nadmořských výškách, kde je rovná půda. Jednou z výhod strojového sběru jsou nižší náklady, tento sběr je ale velmi drastický. Využívá se především v Brazílii, Austrálii a dalších zemích.

Délka hlavní sklizně může trvat až čtyři měsíce pro kávu Arabika, pro kávu Robusta je to o něco déle. Na kávovníku je zajímavé, že na jedné větvi můžeme najít zároveň květy, nezralé plody a zralé plody. Proto je nejen nutné sbírat plody ručně, ale je třeba se k jedné větvi i několikrát vracet (selektivní sklizeň). Jeden sběrač kávy sklidí za den mezi 50 až 100 kg kávových plodů.

Kde se pěstuje nejvíce kávy?

Káva roste pouze v tropických a subtropických oblastech. Pás, ve kterém se dnes pěstuje, zahrnuje přibližně padesát pěstitelských zemí. Kávovník potřebuje průměrnou teplotu mezi 17–23 °C, hojně srážek a dobrou půdu.

Největším producentem kávy na světě je Brazílie, kde se v průměru vyprodukuje asi jedna třetina celosvětové produkce. Na druhém místě je Vietnam se 17% produkce, třetí Kolumbie s 10%, následuje Indonésie, Etiopie, Honduras, Indie, Peru, Uganda, Guatemala, Mexiko, Nicaragua a Pobřeží slonoviny.

V příštím díle kávového speciálu se podíváme na následné zpracování kávy a taky na to, jak následně ovlivňuje její chuť.

 

Zdroj: https://konzument.cz/users/publications/4-publikace/295-jak-pozname-kvalitu-svet-kavy.pdf

https://www.gourmetkava.cz/cs/srovnani-arabica-vs-robusta-17

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?